Miljardbud på Madridbörsen

Den spanska börsägaren Bolsas y Mercados Españoles (BME) aktie handelsstoppades innan öppningen på måndagen efter att den schweiziska börsoperatören Six lagt ett bud på bolaget.

När stoppet hävdes rusade aktien till klart över budkursen – sedan också Amsterdam-, Paris- och Oslobörsens ägare Euronext bekräftat budförberedelser.

Konsolideringsvågen inom finansinfrastruktur rullade vidare på måndagen i form av Six bud på BME, ett bud värt 2,8 miljarder euro. Euronexts intresse för BME var samtidigt ute i media redan för två veckor sedan, då Bloombergs källor uppgav att börsoperatören fått upp ögonen för BME.

“Euronext bekräftar att samtal pågår med BME:s styrelse, diskussioner som eventuellt kan leda fram till bud”, skriver börsoperatören i ett uttalande på måndagen.

Madridbörsen är en av de mindre europeiska börserna med ett marknadsvärde på runt hälften av Euronexts.

Affärerna i börsbranschen har inte alltid fullbordats. Bland annat lades LSE:s försök att köpa upp tyska Deutsche Börse ned på grund av konkurrenslagstiftning och politisk opposition. Tidigare i höstas försökte också HKEX, som äger börsen i Hongkong, köpa upp LSE. Londonbolagets styrelse gick dock ut och ratade det “ovälkomna” budet och inget nytt affärsförslag har hittills kommit in.

Samtidigt med rapporterna om Euronexts intresse för BME rapporterades det att Euronext också överväger att köpa upp italienska Borsa Italiana i händelse av att den nuvarande ägaren, tillika Londonbörsens ägare, LSE tvingas avyttra verksamhet för att säkra myndighetsgodkännande för en fusion med finansdataföretaget Refinitiv.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här