Miljardfond nära jätteköp av järnmalm

China Investment Corp, som är en statlig kinesisk fond med 814 miljarder dollar i kapital, leder en grupp investerare som för samtal om att köpa järnmalm av Vale för flera miljarder dollar. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg och hänvisar till källor.

Konsortiet förhandlar om att köpa en andel av Vales framtida järnmalmsproduktion under en period om 30 år. Enligt källorna kan det innebära att Vale får förtida betalningar om inte mindre än 9 miljarder dollar. Några avtal är dock ännu inte undertecknade enligt källorna.

Gruppen är inte ensamma om att samtala med Vale. Tidigare har kinesiska bolag och japanska handelshus haft samtal med den brasilianska gruvjätten om möjliga avtal, inklusive en minoritetsinvestering i företagets gruvor.

Vale är likt många andra råvarubolag pressade av de låga priserna för malmen. Företaget har stora skulder och fjolåret bjöd på den första förlusten sedan 1997. Den brasilianska jätten överväger också att sälja vissa tillgångar.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här