”Mina tavlor är inte till salu”

Larry Leksell, huvudägare och tidigare vd i Elekta, har ett brinnande intresse för svensk samtidskonst och nutida design. På kontoret har han mellan 200 och 300 tavlor, och hemma har han lika många.

– Konsten förstärker kreativiteten och ger en humanistisk dimension som balans till högteknologin på företaget, säger han.

Larry Leksell köpte sin första tavla, en av Olle Kåks, när han var 25 år. Hans fokus är svensk samtida konst och hans samling består av många av de främsta svenska konstnärerna, så som Ola Billgren, Ernst Billgren, Harald Lyth, Ulrik Samuelsson, Karin Mamma Andersson och Håkan Rehnberg, Johan Scott och L-G Lundberg.

– Att jag specialiserat mig på svensk nutida konst beror dels på att verken ger en bild av Sverige utifrån konstärens perspektiv. Jag söker mig till konstnärer som är lite mer komplexa, säger han.

Under årens lopp har han aldrig sålt en tavla, och på frågan hur han får plats med alla tavlor visar det sig att han dels har flera av dem i hans olika bostäder, men hans fyra barn har också fått ett och annat verk.

Hur mycket är din konstsamling värd?
– Det vet jag inte. Svensk samtidskonst är inte så kostsam. Det får mina barn och barnbarn veta om de säljer några tavlor. Än så länge har jag inte sålt ett enda verk, säger han.

Larry Leksell har också ett stort intresse för nutida design, men också för antikviteter. Hans favoriter bland de moderna skandinaviska formgivarna är Hans Wegner, Arne Jacobsen, Finn Juhl, Bruno Mathsson, Jonas Bohlin och Mats Theselius. En annan favorit är glaskonstnären Ingegerd Råhman och keramikerna Stig Lindberg och Berndt Friberg.

– Skandinavisk form är suverän i sin enkelhet och funktion. Den fångar lätt våra svenska hjärtan, säger Larry Leksell.

Den finaste antikviteten han har är ett 1700-talsskap, ett gesällprov av möbelsnickaren Christian Linning.

– Även äldre svensk konsthantverk har samma självklara elegans och rena form. Vi bygger vidare på gammal tradition, säger han.

Larry Leksells favoritkonstnärer:
– Andreas Eriksson
– Maria Friberg
– Karin Mamma Andersson
– Curt Asker
– Rolf Hansson
– Ulrik Samuelsson
– Ernst Billgren
– Harald Lyth
– Torsten Andersson
– Lars Gösta Lundberg
– Håkan Rehnberg
– Johan Scott

KONSTTRENDER:

Måleriet kommer tillbaka på bred front, på bekostnad av foto- och videokonst. Nästa stora trend är en renässans för skulpturer. Det säger Bo Nilsson, chef för Liljevalchs konsthall i Stockholm.

– Skulpturer kommer att få ett enormt genomslag inom något år eller två. I Storbritannien har det redan börjat slå, säger han.

Under lång tid har foto- och videokonsten vuxit sig stark med namn som bland annat Maria Friberg, Annika von Hauswolf och Charlotte Gyllenhammar.

– När duktiga personer slår stort får de många efterföljare som vill jobba i deras media. Det blir plötsligt trendigt med video och foto, säger Bo Nilsson som pekar på att det traditionella måleriet kommer åter på bred front.

Exempel på det är den hyllade konstnären Karin Mamma Andersson och hennes man Jochum Nordström.

– De tillhör de främsta av dagens svenska konstnärer, säger Bo Nilsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.