Mindre rörelser väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas uppvisa mindre rörelser på fredagen, då en hittills positiv börsvecka ska summeras.

USA-börserna stängde uppåt på torsdagen med plussiffror bland energibolagen. Uppgången efter att Stockholmsbörsen stängt för dagen på torsdagen var dock måttlig.

Asienbörserna noterar en blandad utveckling under fredagsmorgonen, svensk tid. I Tokyo handlas Nikkei 225 index uppåt i en hävdad tendens medan Hongkongbörsen är ned något.

Terminerna för de ledande Europabörserna pekar mot en oregelbunden inledning av handeln. Strax före klockan 8.30 var terminerna i det närmaste oförändrade i Frankfurt och Paris medan noteringen för Londonbörsen var upp 0,1 procent. Förhandeln hos IG Markets indikerar på en oförändrad öppning för OMXS30 index.

Kalendern för dagen är tunn. På statistikfronten släpps dock siffror över Kinas industriproduktion, detaljhandel och investeringar redan klockan 9, vilket är tidigare än vanligt.

När börsveckan före midsommarveckan ska stängas har OMXS30 index hittills i år avancerat drygt 13 procent. Under den senaste veckan har index stärkts med 3,6 procent.

Priset i Volkswagens erbjudande om aktier i lastbilsbolaget Traton kommer att ligga i intervallet 27-33 euro. Det skulle ge ett börsvärde på motsvarande cirka 145-177 miljarder kronor. Bolaget, där både Scania och MAN ingår kommer att noteras i Frankfurt och Stockholm.

Lundin Petroleum har fått se sin rekommendation höjd till köp från neutral av Goldman Sachs.

Dagens industri ser ett köpläge i Millicom då “retirerande budspekulanter och en huvudägare som helst skulle vilja sälja har pressat ned aktien till attraktiva nivåer”. Aktien uppges på några års sikt ha förutsättningar att bli en utdelningsfavorit.

Utbildningsföretaget Academedia har beslutat att slå samman sina cirka 250 förskolor i Sverige, Norge och Tyskland till ett nytt segment. I det nya segmentet ska 10-15 nya förskolor öppnas i Tyskland under 2019/20.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.