Minitel: Ett franskt internet

Sedan internet slog igenom för sisådär tre-fyra år sedan harvärlden fått lära sig ett nytt begrepp: elektroniska tjänster.Via sin egen dator har det plötsligt blivit möjligt att görabänkärenden, beställa flygbiljetter, köpa skivor, läsa nyheteroch så vidare. Tjänsterna är visserligen fortfarande bara är isin linda, men många spår att de kommer att förändra världen.I Frankrike, däremot, var den här typen av tjänster ett heltnaturligt inslag i vardagen redan för 10-15 år sedan – långtinnan någon ens hört talas om internet.

Tusentals terminaler

I början av 1980-talet drog nämligen det franska televerket,France Telecom, igång en ambitiös satsning på det som kallasMinitel. Tusentals små terminaler delades ut gratis till franskahem, skolor och placerades på allmänna platser som tågstationer.De var ihopkopplade i ett nätverk.Från början var det meningen att Minitelterminalerna skulleersätta telefonkatalogen. Men snabbt insåg företagen vilketkraftfullt verktyg Minitel var för annonsering, försäljning avpostordervaror, spel, underhållning och så vidare. Tidningarsatte upp speciella Minitelredaktioner. Och fransmännenupptäckte hur roligt det var att föra anonyma samtal med andramänniskor, inte minst om sex.Utvecklingen liknade alltså i mångt och mycket den som nu tagitfart på internet i resten av världen. Efter bara ett par år hadeMinitel miljontals användare. Succén var ett faktum, trots atten Minitel-terminal knappast kan jämföras med en modern PC.Överföringshastigheten är långsam och själva grafiken inskränkersig till svartvita texter. Inte som internet, alltså, medfärgglada bilder och till och med möjlighet till ljud ochrörliga bilder. Idag finns det över sex miljoner Minitel-terminaler iFrankrike, de flesta placerade i franska hem. Ungefär 15 miljonerfransmän använder Minitel regelbundet.En förklaring till succén var ett snillrikt betalningssystem.Användarna betalar inga fasta abonnemangskostnader. Däremotbetalar kunden en löpande kostnad för varje minut den användernågon tjänst, förutom telefonkatalogen som fortfarande ärgratis. Intäkterna delas lika mellan France Telecom och deföretag som erbjuder tjänsterna på Minitel.

Skyr nätet

Men Minitels framgångar är också huvudorsaken till att internethaft så svårt att slå igenom i Frankrike, jämfört med resten avvärlden. Exempelvis har under fem procent av Frankrikesbefolkning tillgång till internet. Det kan jämföras med deskandinaviska länderna eller USA, där över 30 procent avbefolkningen har tillgång till internet.Minitel har på flera sätt bromsat internets utveckling. Det ärsvårt att övertyga fransmännen om att investera i en dyr datormed internetuppkoppling, när de är vana vid gratis terminaler.De har också lärt sig och blivit vana med att utnyttjatjänsterna på Minitel. Eftersom det mesta i tjänsteväg ocksåfinns där finns det egentligen inget motiv att hoppa över tillinternet. Därmed finns det inte heller finns något motiv förfranska företag att börja erbjuda sina tjänster eller produkterpå internet. Det blir som en ond cirkel.En annan bromskloss har tidigare varit France Telecom. Genomstrategin att dela ut terminaler gratis har France Telecominvesterat hårt i Minitel. Investeringen har varit lyckad ochMinitel har blivit en kassako för France Telecom som därmedsaknat ett incitament att satsa på att koppla upp franska folketpå internet. I andra länder har det visat sig att de storateleoperatörerna har en nyckelroll för att ökainternetanvändandet bland befolkningen (jämför Sverige där Tele2och Telia tidigt satsade på internet).En anledning till den franska trögheten på området som inte harmed Minitel att göra är en gammal rädsla i Frankrike för att bliamerikaniserade. Internet har utvecklats i USA och fortfarandepräglas mycket av internetkulturen därifrån. Bland annat ärspråket engelska.Det senaste året finns det dock tydliga tecken på attinternetanvändandet börjat ta fart, även i Frankrike. På korttid har antalet fransmän som använder internet stigit till tvåmiljoner. Det är betydligt fler än för ett år sedan, även om deti andel av befolkningen är betydligt lägre än i andra europeiskaländer.

France Telecom vänder

En viktig orsak till att vinden har vänt är att France Telecommer och mer börjat satsa på internet. France Telecom haretablerat sig som en av landets största så kalladeinternet-provider, genom att erbjuda privatpersoner och företaguppkoppling till internet. Vidare utvecklar France Telecomsystem för att underlätta betalningsproblematiken över internet.Just det som är Minitels stora fördel. France Telecom pressarockså dataindustrin att ta fram enkla och billiga datorer, såkallade nätverksterminaler. Exempelvis har telekomjätten Alcatelvisat upp en prototyp. Strategin är helt enkelt att slussa överMinitelanvändarna till internet. Sedan ett år kan allaMinitel-användare skicka och ta emot e-post över hela världen.En annan orsak till att internet, sent omsider, börjar ta fart iFrankrike är att politikerna har börjat uppmärksamma landetssenfärdighet på området. En viktig signal kom för ungefär ett årsedan då premiärministern Lionel Jospin i ett tal bedömde lägetsom allvarligt. Det satte igång omfattande stimulanspaket föratt snabba på utvecklingen.Minitel lever och frodas och kommer antagligen finnas kvar iflera år till. Men på sikt kan givetvis inte Frankrike stå emotden internetvåg som sveper över världen. Vad franska politikerockså insett är att Minitel gett Frankrike en utomordentligmöjlighet att profitera på internetboomen. Att utnyttjaelektroniska tjänster har blivit en naturlig del av fransmännensvardag. Och framför allt har franska företag och myndigheteranpassat verksamheten för elektronisk handel och lärt sig vilkastrategier som gäller för att lyckas på Minitel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF