”Möjligheterna är fantastiska”
Sedan den 12 mars är du anställd av Abu Dhabi Investment Company, ADIC, som chef för egenhandeln. Hur kommer det sig?
– ADIC:s styrelse bestämde sig för att tydligt dela bolagets investeringar. En del som investerar åt utomstående och en del för egen räkning. Mitt jobb här är en direkt konsekvens av den uppdelningen.
Vad ska du göra?
– Som du förstår är det ganska nytt, jag har varit här i två månader men det är enormt fascinerande. Mellanöstern och Nordafrika är en av de få regioner i världen som just nu kan visa upp någorlunda tillväxtsiffror, på runt 3-4 procent. Tillsammans med ledningen här ska jag försöka hitta lönsamma investeringar.
Är det enbart i Mellanöstern och Nordafrika du letar?
– ADIC är tänkt som en plattform och partner för investeringar i den här regionen. Mellanöstern och Nordafrika har alltid varit tyngdpunkten, helt klart. 60 procent av befolkningen är under 30 år och de infrastrukturprojekt som behöver genomföras de kommande åren är oerhört spännande. Det finns fantastiska möjligheter.
Är det några särskilda tillgångsslag du tittar på? Du nämnde exempelvis infrastruktur.
– Jag vill inte peka ut just infrastruktur. Vad jag menade var att regionen som helhet, både nu och i framtiden, är i behov av stora investeringar. Som du kanske vet så är regionens regeringar aktivt involverade i alla sektorer.
Du har en bakgrund på AB Volvo. Hade du några särskilda kunskaper om regionen när du tog det här jobbet?
– På Volvo arbetade jag på den finansiella sidan. Bland annat var jag globalt ansvarig för gruppens pensionsfonder. Genom arbetet att sprida riskerna lärde jag mig en del om regionen. Men självklart har jag en oerhörd nytta av ADIC:s omfattande analysavdelning.
Ni ägs av den statliga investeringsfonden Abu Dhabi Investment Council. Hur mycket kapital ni förvaltar är hemligt, men kan du säga hur stor del av kapitalet som kommer från emiratets regering?
– Nej, vi lämnar inte ut den typen av uppgifter.
Om du skulle jämföra ADIC med ett svensk bolag, vilket skulle det vara?
– Det är väldigt svårt att göra den jämförelsen. Här är det oerhört viktigt att ha de rätta kontaktnäten för att få tillgång till de mest attraktiva möjligheterna, och ADIC har väldigt stark ställning här nere. Om man inte har kontakterna, missar man möjligheterna.
Hur har finanskrisen påverkat Abu Dhabi och regionen?
– BNP-tillväxten minskar från 7 procent i fjol ned mot förväntade 3-4 procent i år. Men befolkningsstrukturen och behovet av infrastruktur gör att det finns en konstant efterfrågan på investeringar, också under de mycket tuffa globala ekonomiska förhållanden vi har nu.
I grannemiratet Dubai har fastighetspriserna fallit kraftigt (41 procent bara under det första kvartalet). Har det märkts hos er?
– Fastighetsmarknaden är det tillgångsslag där krisen märkts tydligast. Inom infrastruktur fortsätter processerna som förut. I framtiden kommer det att skapas möjligheter i flera sektorer som plast, metall och telekom för att nämna några.
Men olja är ändå fortfarande motorn i regionen?
– Visst är det så.
Fakta: 1 200 miljarder dollar totalt
ADIC är ett dotterbolag till Abu Dhabi Investment Council, en statlig fond som investerar i Mellanöstern och Nordafrika. Systerfonden Abu Dhabi Investment Authority, ADIA, investerar globalt och är bland annat en av Stockholmsbörsens större ägare. Exakt hur mycket ADIA och Abu Dhabi Investment Council förvaltar är inte känt. Enligt Wall Street Journal är de ungefär lika stora, med ett förvaltat kapital på 600 miljarder amerikanska dollar var.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.