Mot en växande näring
Att matbutiker ansöker om serveringstillstånd kan ses i ljuset av två branschers utveckling. I Sverige omsatte livsmedelsbranschen 261 miljarder kronor och restaurangbranschen 99 miljarder kronor under 2015. Samtidigt var ökningstakten fem gånger så stor i restaurangbranschen (15,6 procent) som i livsmedelsbranschen (3,2 procent) mellan 2007 och 2015, enligt siffror från SCB. Omsättningen inom restaurangbranschen innefattar inte bara mat utan även alkoholhaltiga drycker.
Det finns ingen statistik över hur vanligt förekommande alkoholservering är i matbutiker. Folkhälsomyndigheten kan inte med säkerhet urskilja om det är en dagligvaruhandel som har serveringstillstånd, då ord som ”Ica” kan ingå i serveringsställets namn, men inte behöver göra det.
Antalet aktörer med fullständiga rättigheter fortsätter dock att öka. I fjol utfärdades totalt 12 735 serveringstillstånd, att jämföra med år 2006, då motsvarande siffra landade på 10 785 tillstånd. Sedan början på 1990-talet har det nästan skett en fördubbling av tillstånden. År 1992 utfärdades exempelvis 6 437 serveringstillstånd i Sverige.
En kategori mot trenden, där det utfärdas färre tillstånd, är trafikservering, alltså den alkohol som serveras i inrikestrafik såsom fartyg, luftfartyg eller tåg. I fjol utfärdades exempelvis 162 stycken serveringstillstånd i inrikestrafiken, att jämföra med 228 stycken för tio år sedan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.