NCC gör dammhöjningar i Kiruna för 170 miljoner

Byggbolaget NCC har fått i uppdrag att utföra dammhöjningar åt LKAB i sandmagasinet i Kirunagruvans industriområde.
NCC gör dammhöjningar i Kiruna för 170 miljoner - Kiruna
Foto: NCC

Affären är en utförandeentreprenad i samverkan och har ett ordervärde på cirka 170 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

”För att produktionen av järnmalm i Kirunagruvan ska vara möjlig måste vi säkerställa deponeringen av anrikningssand löpande. För att detta ska fungera måste sandmagasinets dammanläggningar höjas kontinuerligt för att hela tiden kunna ta emot ny anrikningssand”, säger Mattias Ejnestrand vid projektavdelning LKAB.

NCC har byggt dammar tidigare och har lång och god erfarenhet från liknande uppdrag runt omkring Malmfälten. Vi är stolta och glada över förtroendet som LKAB gett oss och ser fram emot att inleda samarbetet”, säger Robert Nilsson, produktionschef på NCC Infrastructure i Kiruna.

Enligt NCC beräknas projektet stå klart under hösten 2024.

Affären kommer att orderregistreras i affärsområde NCC Infrastructure under andra kvartalet 2023.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.