Nedåt på Asienbörserna

De asiatiska börserna föll tillbaka under fredagen, präglade av spänningen i Ukraina och Mellanöstern kombinerat med ett negativt torsdagsavslut på Wall Street.

På Tokyobörsen backade Nikkei 225 med 1,0 procent till 15.216 medan det bredare Topix var ned 0,8 procent till 1.263.

“Det är den geopolitiska risken i Ukraina och Mellanöstern som får folk att se på aktiemarknaden som en osäker plats, och då vänder sig investerare till obligationer”, kommenterade Kim Youngsung, ansvarig för utländska investeringar för offentliganställdas pensionsfond i Sydkorea, för Bloomberg.

I USA föll räntorna efter nyheten att ett passagerarflygplan störtat över östra Ukraina. En israelisk markoffensiv i Gaza späder också på den geopolitiska oron, och ökade troligen försiktigheten för den asiatiska handeln under veckans sista dag.

De asiatiska marknaderna färgades också av att Israel inledde en markoffensiv i Gaza sent på torsdagskvällen i syfte att slå mot de “terrortunnlar” som går mellan Gaza och Israel. Hamas varnade att Israel skulle få betala “ett högt pris” för upptrappningen.

Malaysian Airlines var ned med 11 procent i Kuala Lumpur efter att ett Boeing-flygplan kraschat nära den ryska gränsen i Ukraina. Inga direkta anklagelser har kommit från Ryssland och USA, men en talesman för president Barack Obama sade att den eventuella nedskjutningen skedde i kontexten av en konflikt som eldas på av ryskt stöd.

“Även om vi fortfarande inte har alla fakta vet vi ändå att den här händelsen skedde i kontexten av en kris i Ukraina som eldas på av ett ryskt stöd till separatisterna som inkluderar vapen, materiel och träning”, sade Josh Earnest, talesman för Vita huset, i ett uttalande.

På makrofronten kom ledamöterna i Bank of Japan överens om att det är lämpligt att bibehålla den nuvarande guidningen kring penningmarknadsoperationer, tillgångsköp och utestående företagsobligationer. Det framgick av protokollet från den japanska centralbankens senaste möte som offentliggjordes på fredagen.

I Kina sjönk priserna på nybyggda bostäder mätta i 70 stora och medelstora städer, med i genomsnitt med 0,5 procent i juni jämfört med månaden innan, enligt Dow Jones Newswires. I maj sjönk priserna med 0,2 procent i månadstakt.

Bostadspriserna sjönk i 55 av 70 städer under månaden, vilket kan jämföras med nedgångar i 35 av 70 städer under föregående månad.

 

 

08:35 

% i dag  

% i år

Asien       

S&P Pan Asia BMI

204   

-0,4%

 

Japan       

Nikkei 225          

15 216   

-1,0%   

-6,6%

Japan       

Topix               

1 263   

-0,8%   

-3,0%

Hong Kong   

Hang Seng             

23 412   

-0,5%   

+0,5%

Sydkorea    

Kospi                  

2 019   

-0,1%   

+0,4%

Australien  

S&P/ASX 200            

5 532   

+0,2%   

+3,4%

Taiwan       

Taiex                  

9 401   

-0,1%   

+9,2%

Singapore   

Straits Times          

3 303   

-0,1%   

+4,3%

Kina        

Shanghai Composite     

2 057   

+0,1%   

-2,8%

Kina        

Shenzhen A             

1 148   

+0,1%   

+4,0%

Thailand    

SET Index              

1 530   

-0,4%  

+17,8%

Indien      

Sensex                

25 596   

+0,1%  

+20,9%

Malaysia    

KLCI                   

1 875   

-0,4%  

 +0,5%

Indonesien  

Jakarta Composite      

5 090   

+0,4%  

+19,1%

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.