Nissan kan skära ned batteritillverkning

Renault-Nissan-alliansens chef Carlos Ghosn vill göra ett omtag av batteriförsörjningen, vilket kan innebära att Nissan lägger ned sin tillverkning, skriver Reuters.

Planen skulle innebära att produktionen i USA och Storbritannien fasas ut och att den i storlek reducerade produktionen av nästa generations batterier koncentreras till Japan, uppgav två källor för nyhetsbyrån.

“Vi satte som mål att bli ledande inom batteritillverkning, men vi har visat oss vara mindre konkurrenskraftiga än vi hoppats. Vi är fortfarande mellan sex månader till ett år efter LG när det gäller pris kontra prestanda”, sade en av källorna.

LG är koreanska LG Chem, vilket är en leverantör som Renault gärna går vidare med. Nissan-ingenjörerna däremot ser gärna att produktionen behålls inom alliansen och motståndet mot Ghosns plan inom Nissan uppges vara stort.

“De potentiella nedskrivningskostnaderna kan bli enorma”, sade en källa.

Renault-Nissan, som har gjort stora satsningar på el-bilar, kommer att fortsätta sina satsningar på el-bilar och har inga planer på att göra några nedskrivningar. Bolaget har inte tagit något beslut om att ändra batteriförsörjningen och vill “varken bekräfta eller dementera” att en översyn gjorts, uppgav en talesperson för Reuters.

En eventuell neddragning kan ses i ljuset av Teslas investering tillsammans med Panasonic på 5 miljarder dollar i en ny jättefabrik i Nevada.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här