Nobelprofessor vid KI kickad

Medicine professorn Karl Tryggvason, tillika medlem av Nobelförsamlingen, sparkades i dag som dekanus för forskning vid Karolinska Institutet, KI. Detta sedan det upptäckts att han otillbörligt påverkat vilka forskare som fått forskningspengar.

– Det är fullständigt oacceptabelt att en av våra främsta företrädare beter sig på det här sättet, säger rektor Harriet Wallberg-Henriksson, i ett pressmeddelande i dag.

Den 4 december offentliggjorde KI hur forskningspengarna ur Programmet för framstående professorer fördelats.

Urvalet av vilka professorer som skulle får de särskilda och eftertraktade medlen gjordes av en oberoende bedömargrupp.

Men flera forskare hörde sedermera av sig till KIs ledning och klagade över fördelningen av medel.

KI drog därefter i gång en egen utredning. Den visar nu att Karl Tryggvason frångått jävsreglerna och vetenskaplig praxis och otillbörligt påverkat ledamöterna i den ”oberoende bedömargruppen”.

”Karl Tryggvason har bland annat skickat ett brev, där han vill påverka vilka han anser ska få del av pengarna. Detta skickade han från sin privata e-postadress till ordföranden i den oberoende bedömargruppen. Tryggvasons e-brev vidarebefordrades sedan av ordföranden till samtliga medlemmar i bedömningsgruppen.” står det i Kis pressmeddelande.

Harriet Wallberg-Henriksson entledigade i dag därför Karl Tryggvason omedelbart från sitt uppdrag som dekanus för forskning. Detta innebär att han sitter som ordförande för styrelsen för forskning, som är en av tre styrelser som arbetar direkt under rektorn.

Karl Tryggvason är professor i medicinsk kemi vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik. Han är också medlem av Nobelförsamlingen vid KI som beslutar om vem som ska få Nobelpriset i medicin varje år.

Vi har försökt att nå Karl Tryggvason för en kommentar utan att lyckas.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.