Analytiker: Hökaktigt från Norges Bank

Norges Bank nya räntebana överraskade marknaden, menar analytikerna.
Analytiker: Hökaktigt från Norges Bank - norges-bank-affarsvarlden-700-394_binary_6820611.jpg

Norges Bank lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid 0,00 procent. Beslutet var enhälligt.

Senast styrräntan justerades var den 7 maj, då den sänktes med 25 punkter, till 0,00 procent.

”Som vi nu värderar utsikterna och riskbilden så kommer styrräntan troligen att ligga på dagens nivå ett bra tag framöver”, säger centralbankschef Öystein Olsen.

Mer intressant än själva räntebeskedet var den nya räntebanan, menar Nordea. Nu indikeras en första räntehöjning i fjärde kvartalet 2022 och totalt 3 räntehöjningar fram till slutet av 2023.

”Norges Bank överraskade marknaden på ett hökaktigt sätt /…/ Rapporten sänder en viktig signal: Norges Bank vill börja normalisera räntorna så fort ekonomin tillåter”, skriver Nordeas Kjetil Olsen och Dane Cekov.

Även SEB påpekar att beskedet om den nya räntebanan var hökaktigt.

Att banken redan nu övergav sin krisanpassade räntebana, trots den fortsatt höga osäkerheten, var överraskande. Kommittén menar att den ekonomiska aktiviteten har växlat upp tidigare än man tidigare trott, att arbetslösheten har fallit snabbare och att oljepriserna har stigit”, skriver Erica Blomgren Dalstø, som också pekar på att banken verkar bekymrad över hur långvarigt låga räntor kommer påverka hushållens skulder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.