Skyhög inflation i Danmark och Norge: ”Ger viss frossa inför svenska siffrorna”

Inflationen stiger i Danmark och Norge till de högsta nivåerna på flera decennier. Siffrorna som presenterades under morgonen ger en fingervisning inför fredag, då SCB presenterar de svenska inflationssiffrorna för juli.
Skyhög inflation i Danmark och Norge: ”Ger viss frossa inför svenska siffrorna” - inflationingves

Under onsdagsmorgonen presenterade både Norges och Danmarks statistikmyndigheter inflationssiffror för juli.

Högsta på 40 år

I Danmark ökade inflationen till 8,7% i juli, vilket är en ökning i årstakt från 8,2% i juni. Det är den högsta nivån som rapporterats sedan februari 1983, då inflationen också landade på 8,7%. Inflationstakten har särskilt drivits på av högre priser på mat, el och uthyrning av stugor i semestertider.

Klart högre än prognos

Den norska inflationstakten landade på 6,8% i juli. Det är en ökning från 6,3% i juni till den högsta årstakten sedan juli 1988. Inflationstakten är klart högre än Norges Banks prognos på 5,1% och har drivits på av höga matpriser. Från juni till juli steg de norska konsumentpriserna på mat och alkoholfria drycker med 7,6%.

Inflationssiffrorna i grannländerna brukar presenteras några dagar före de svenska och kan ge en fingervisning åt vilken håll det barkar för den svenska inflationstakten, något som SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist lyfter fram. På Twitter skriver han att dagens inflationssiffror ”ger viss frossa inför fredagens svenska inflationsdata”.

Var de svenska siffrorna för juli landar får vi veta på fredag morgon då SCB presenterar sitt konsumentprisindex.

Läs mer: 
Inflationen sjunker för första gången i år: ”Lägre elpriser bidrog”
Ekonom: ”Nu ökar trycket på större räntehöjningar än vad Riksbanken sagt”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets