Nordea spår en inflation på 9,2 procent i september

Nordea spår en fortsatt hög inflation i september på 9,2 procent mätt i KPIF och 7,3 procent mätt i kärninflationen.
Stefan Ingves, Riksbanken räntan
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani / TT

”I september ser vi återigen ovanliga och brett baserade prisökningar för varor och tjänster”, skriver banken i ett marknadsbrev.

I augusti låg KPIF, konsumentprisindex med fast ränta, på 9,0 procent.

Enligt Nordea kommer priserna på kläder stiga med 5,5 procent på månadsbasis och 6,9 på årsbasis. Elpriserna väntas stiga med 3,5 procent på månadsbasis och med 45,8 procent på årsbasis.

Trots att elpriserna sjunkit något under de senaste veckorna tror Nordea att sänkningen är temporär.

Matpriserna väntas stiga med 0,6 procent på månadsbasis och 15,5 på årsbasis, medan drivmedelspriserna väntas stiga med 0,6 procent på månadsbasis och 24 procent på årsbasis.

Nordeas prognoser ligger under Riksbankens som ligger på 9,7 procent för KPIF och 7,5 procent för kärninflationen.

”Inflationsutsikterna är fortfarande osäkra. Vår inflationsprognos för september och resten av året ligger dock under Riksbankens bedömning. Dessutom är Riksbankens BNP-prognos rimlig, även om nedåtriskerna dominerar”, skriver Nordea i en kommentar.

Vad gäller styrräntan ligger Riksbankens prognoser på 50 punkter i november och 25 punkter i februari. Enligt Nordea är det under marknadens förväntningar.

För räntemötet i november spår Nordea en höjning på 50 punkter. Det skulle leda till en ränta på 2,25 procent. I nuläget ligger räntan på 1,75 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.