Nordea spår negativ tillväxt för Sverige både i år och under 2024

Nordea prognostiserar i senaste konjunkturrapporten att Sveriges tillväxt blir negativ både i år (-0,1%) samt under 2024 med -0,2%.
Nordea spår negativ tillväxt för Sverige både i år och under 2024 - annika-winsth-chefekonom-nordea 2
Annika Winsth, chefekonom Nordea.

”Den inhemska efterfrågan är det främsta sänket, men även exportindustrin går tuffare tider till mötes. I spåren av de penningpolitiska åtstramningarna består många utmaningar och BNP-utvecklas svagt även under 2024”, skriver Nordea.

Nästa år väntas också arbetslösheten ticka uppåt till 8,3% från förväntade 7,3% i år. Arbetslösheten uppgick i fjol till 7,5%.

Vad gäller inflationen väntas denna uppgå till 6,1% i år, för att därefter rejält dippa ner till 2,4% under 2024 och minska ytterligare till 1,6& under 2025, alltså under inflationsmålet på 2%.

Enligt Nordea bedöms Riksbanken komma att höja räntan både under september och november i år.

”Kronans svaga växelkurs utgör en allt större risk. Den är ett viktigt skäl till att Riksbanken höjer styrräntan i höst”, säger bankens chefsekonom Annika Winsth.

Enligt Nordea kommer det att dröja till nästa höst innan Riksbanken inleder sina räntesänkningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets