Nordea varnar för ytterligare prisfall för bostäder

Nordea varnar för att bostadspriserna väntas vända ned igen under hösten efter att ha överraskande planat ut i mars och till och med stigit något under sommaren.
Nordea varnar för ytterligare prisfall för bostäder - BOSTÄDER I CENTRALA STOCKHOLM
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Sedan priserna för bostadsrätter bottnade vid årsskiftet har de ökat med 3,5%, och för villor med 2,5%.

”Även om det kan tolkas som ett styrkebesked att prisnedgången har stannat av i år reflekterar det inte nödvändigtvis det generella tillståndet på bostadsmarknaden. Underliggande faktorer målar istället upp tilltagande friktion på bostadsmarknaden, och vi räknar med att priskorrigeringen till det nya ränteläget kommer att återupptas till hösten”, skriver Nordea i sin makroanalys.

Bankens bedömning är att priserna kan falla med ytterligare 5-10% under det kommande året.

En annan faktor som talar för fortsatt prisnedgång är att Riksbanken har tydligt signalerat om att de förväntar sig en hög styrränta under en lång tid.

”Faran är med andra ord inte över bara för att Riksbanken sannolikt slutar höja styrräntan inom kort. Hushållens räntebörda blir allt tyngre att bära för varje ytterligare månad som räntan ligger kvar på dessa nivåer. Vi befarar att hushållen inte fullt ut har tagit höjd för detta”, skriver Nordea och påpekar att betydligt fler hushåll tog ut nya eller omförhandlade bolån till rörlig ränta i augusti än jämfört med mars 2022 när Riksbanken slog till med en första räntehöjning.

”Det är en signal om att hushållen förväntar sig att räntehöjningarna är tillfälliga och att räntan ska sänkas igen inom kort. Det är inte förvånande givet att hushållens förväntningar sannolikt baseras på de senaste tio årens historiskt låga ränteläge”, skriver banken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco