Nordic Capital nära stänga ny jättefond på 100 miljarder

Nordic Capital är ”ett par veckor” från att stänga sin nya rekordfond på närmare 100 miljarder kronor. Det blir i så falla den största i Europa i år.
Nordic Capital nära stänga ny jättefond på 100 miljarder - KLAS TIKKANEN
Klas Tikkanen, COO på Nordic Capital Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Riskkapitalfirman Nordic Capital kommer snart att stänga sin nya fond Nordic Capital Fund XI på en bit över 9 miljarder euro, eller omkring 100 miljarder kronor. Det blir då den största fonden att resas i Europa i år och omkring 50% större än den nuvarande fonden X som har ett kapital på 6,1 miljarder dollar.

På en konferens anordnad av den brittiska riskkapitalföreningen BVCA i slutet av förra veckan sade Scott Church under en paneldebatt att Nordic Capital kommer att stänga sin fond XI ”inom ett par veckor” och att den kommer att stänga på ”en omkring 50-procentig ökning i fondstorlek (jämfört med senaste fonden) i den här svåra miljön”. Det rapporterade flera branschmedier som var närvarande vid konferensen. Affärsvärlden har sedan fått de uppgifterna bekräftade av andra branschkällor.

Nordic Capital gjorde en första stängning av fonden i maj i år på 7,9 miljarder euro, enligt branschmedia. Men den ser nu alltså ut att stänga på en bit över 9 miljarder euro. Det skulle enligt Private Equity International då bli den största fonden att stänga i Europa hittills i år.

Klas Tikkanen, Nordic Capitals Chief Operating Officer (COO), talade också på konferensen men bekräftade inte direkt att en första stängning var på gång men sade att kapitalanskaffning hade pågått i sex månader och att fonden hade börjat investera. Bland annat står Fond XI bakom utköpet av Cary Group från börsen.

Enligt uppgifter till Affärsvärlden så kommer Fond XI att fortsätta med i stort sett samma strategi som den tidigare fonden Fond X, vilket innebär fokus på vissa sektorer, bland annat hälsovård, teknologi och fintech, i norra Europa och Nordamerika.

Affärsvärlden har varit i kontakt med Nordic Capital som inte har några kommentarer till en eventuell snar fondstängning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.