Nordnet: Gröna aktieraketer lockade spararna 2020

Under året har gröna aktieraketer lockat till sig Nordnets sparare. Många av de bolag som lockat mest har också gått som tåget på börsen, men Nordnets Frida Bratt lyfter ett varninges finger för att förvänta sig att resan ska upprepas med samma styrka även 2021.
NIO:s flaggskeppsbutik, Nordnets Frida Bratt och vindkraft. Foto: Ng Han Guan/TT, Nordnet, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

”Anledningen till intresset är förstås att hållbarhet är en ostoppbar megatrend, när hela världen behöver ställa om till hållbart. Men trenden har accelererat och gjort de noterade bolag som utlovar en lösning på omställningen till raketer”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Bakomliggande är bland annat flera stora stimulanspaket, bland annat från ECB, som har en grön profil, och att USA:s tillträdande president Joe Biden utlovat stora satsningar på en grön omställning.

Frida Bratt märkte också av att framför allt aktier inom förnyelsebar energi började gå riktigt starkt på börsen i takt med att Joe Biden drog ifrån Donald Trump i opinionsmätningarna inför valet.

Förnyelsebar energi – ökning av antalet ägare via Nordnets plattform sedan årsskiftet:
Vestas Wind Systems: 70 %
SolarEdge Technologies: 440 %
SunPower Corporation: 135 %
Eolus Vind: 93 %
Minesto: 34 %
Arise: 206 %

De bolag inom förnyelsebar energi som lockat till sig Nordnets kunder har också gått urstarkt i år. Bland annat är SolarEdge exempelvis upp med 230%, och SunPower Corporation med nästan lika mycket. Sett till hemmaplan har Eolus Vind sett en uppgång på cirka 80% och First North-noterade Minesto, som sysslar med vattenkraft och nyttjar tidvattnet för att tillverka energi, har stigit med 64% i år.

Även elbilstillverkarna har rönt intresse under året. Antal ägare av Teslaaktien via Nordnets plattform har i år ökat med 190% och antalet ägare av NIO har stigit med över 2000% i år, dock från betydligt längre nivåer.

Samtidigt har även hållbara fonder har gått bra under året, vilket syns i spararnas köp. Bland annat har antal ägare av fonden Handelsbanken Hållbar Energi ökat med 650% i år.

Frida Bratt manar dock till en viss försiktighet vad gäller att tro på samma starka utveckling för aktier inom förnyelsebar energi även nästa år.

”Man får nog vara lite ödmjuk och inte förvänta sig att den här resan ska upprepas med samma styrka även 2021. Hållbarhet och förnyelsebar energi som megatrend kommer självklart fortsätta med oförminskad styrka, men det vore inte oväntat om börsen tar en liten paus och andhämtning i just de gröna energi-aktierna. Som sparare är det inte alltid lätt att hitta rätt i sektorn, som till en rätt stor del består av förhoppningsbolag. Är man osäker kan en fond med fokus på den här sektorn, med en förvaltare som kan branschen och kan sålla agnarna från vetet, vara ett bra alternativ”, säger hon.