Krönika Grön omställning
Vindkraftens förluster hade varit ännu större utan ursprungsgarantier
I en ny kartläggning har vi visat att svensk vindkraft gått med förlust varje år 2017-2023. Marginalen efter finansiella poster låg under dessa sju år i snitt på minus 35% och 2023 förlorade branschen 4,6 miljarder med en marginal på minus 38%.
Resultaten är påverkas dock år 2023 av så kallade ursprungsgarantier och utan dessa är förlusterna ännu större.
Ursprungsgarantier
Enligt Energimyndigheten innebär systemet att producenter av elektricitet tilldelas en ursprungsgaranti för varje producerad megawattimme (MWh) el.
Priset på ursprungsgarantin bestäms sedan på marknaden och skiljer sig därför mellan olika energislag. Ett elbolag som vill ange att man har en viss mängd förnybar elektricitet måste kunna visa detta genom att köpa ursprungsgarantier som styrker detta.
Endast 15% av bolagen i vår databas anger hur stor andel av omsättningen som utgörs av andra intäkter ursprungsgarantier. För de bolag som specificerar dessa belopp utgör elcertifikat och ursprungsgarantier i genomsnitt 11% av omsättningen år 2023.
Tre exempel
I årsredovisningen för Vindkraft Skaftåsen AB anger bolaget att av omsättningen på 109 miljoner kronor utgörs 21 miljoner av försäljning av ursprungsgarantier.
Tvinnesheda Energi AB skriver i årsredovisningen för 2023 att av bolagets omsättning på 228 miljoner kronor är 16,5 miljoner kronor ursprungsgarantier.
I årsredovisningen för Ersträsk Vind South AB anges att av bolagets omsättning på 6,6 miljoner euro är 1,3 miljoner euro försäljning av ursprungsgarantier.
Dessa tre exempel är endast illustrationer som ger en indikation om att försäljningen av ursprungsgarantier är en betydande källa till intäkter för vindkraftsanläggningar i Sverige.
Större förluster
Den som vill analysera vindkraftens långsiktiga lönsamhet och förmåga att bära sina egna kostnader kan välja att exkludera ursprungsgarantierna för att se hur resultaten då hade sett ut 2023.
Om vi antar att ursprungsgarantierna utgör 11% av omsättningen för vindkraften 2023 går det att räkna fram hur lönsamheten hade sett ut om vindkraftens produktionskostnader endast hade ställts i relation till försäljningen av elektricitet.
Utan ursprungsgarantierna skulle branschens förluster istället summera till 5,9 miljarder kronor och förlustmarginalen bli minus 54%.
Trots ursprungsgarantierna gick 50% av vindkraftsanläggningarna med förlust år 2023. Givet att 11% av omsättningen utgörs av elcertifikat och/eller ursprungsgarantier skulle 71% av anläggningarna gått med förlust år 2023 om inte garantierna hade funnits.
Två av tre förlorar pengar
Då det finns betydande variation gällande vindkraftsanläggningarnas storlek kan det vara intressant att studera hur stor andel av vindkraftverken som befinner sig i bolag som går med förlust.
Som vi ser har mer än hälften av vindkraftverken förlorat pengar sex av sju år 2017–2023. I fjol fanns 64% av turbinerna i anläggningar som förlorade pengar. Om inte elcertifikat och/eller ursprungsgarantier hade funnits skulle 71% av vindkraftverken legat i bolag som förlorat pengar år 2023.
Är ursprungsgarantier stöd?
Man kan invända mot ovanstående analys att även andra energislag tilldelas ursprungsgarantier och att dessa sedan prissätts på marknaden.
Här föreligger en viss skillnad mellan baskraft och intermittenta kraftslag såsom vindkraft.
Vindkraftsanläggningar får betalt för sina ursprungsgarantier oavsett om elektriciteten de producerar vid en given tidpunkt är efterfrågad eller ej. Detta eftersom ursprungsgarantierna är en rättighet för elbolag att kalla den el man säljer för förnybar.
Överproduktionen när det blåser innebär att elektricitet från vindkraft ibland har ett negativt värde. Ursprungsgarantierna prissätts utifrån huruvida en elleverantör vill kunna säga till slutkunder att man tillhandahåller förnybar elektricitet eller ej.
Mer data och fördjupad analys
Våra resultat baseras på en unik kartläggning av lönsamheten för svensk vindkraft. En mer utförlig genomgång av underlaget finns att tillgå i vår föregående artikel.
Läs också:
Unik kartläggning: Förlustrekord för vindkraften
Vindkraftschefen räds inte förlusterna i branschen: ”Lärt sig läxan”
Vattenfallschefen om priserna: “går inte att göra investeringar”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.