Northland ställer in betalningar

Northland Resources har drabbats av låga järnmalmspriser, vilket innebär att bolaget nu gör en förändring i sin strategi och startar en informell omorganisering.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ur dagens pressmeddelande framgår också att Northland tillfälligt ställer in betalningar till leverantörer och borgenärer. Man kommer att inleda ett rekonstruktionsförfarande där fordringsägare och leverantörer kommer få förslag på uppgörelse.

Northland uppger dock att huvudintressenter har indikerat sitt stöd för den nya strategin.

Den nya strategin bygger på att nå maximal flexibilitet i verksamheten och att kostnadsstrukturen ska kunna klara den stora volatiliteten i de globala järnmalmspriserna. Bolaget tror att man genom fokus kan göra betydande kostnadsminskningar gällande produktion från den existerande processlinjen samtidigt som man bevarar malmresurser och behåller en långsiktig flexibilitet.

Northland har tidigare haft en långsiktig strategi om att utveckla Kaunisvaara till att nå en årlig produktion om cirka 4 miljoner ton järnmalmskoncentrat med två processlinjer i bruk.

Den nya strategin innebär att byggandet av den andra processlinjen slutförs, men den tas inte i produktion vid nuvarande prisnivåer.

När den nya strategin genomförts fullt ut siktar Northland på att nå break-even för kassaflödet på rörelsenivå nära rådande järnmalmspriser även med endast en verksam processlinje.

Den lägre kostnadsnivån ska bolaget uppnå genom organisationsförändringar och produktivitetsförbättringar i kombination med en översyn av vissa leverantörskontrakt. Northland vet i nuläget inte vad det här innebär i personalsammanhang.

Northland söker också att förbättra villkoren i vad man kallar off-take-avtal.

Vidare har bolaget hittat en ny strategisk partner, och ett slutligt avtal med denna, om det förverkligas, skulle tillåta att Northland får in järnmalm för den andra processlinjen med start 2016 och fram till 2018/2020. Vid utgången av detta inköpsavtal skulle man kunna få malm till den processlinjen från Sahavaara.

Detta avtal skulle innebära en högre driftskostnad, men skulle också innebära att man kan skjuta upp capex på cirka 150 miljoner dollar, vilket är det som behövs för att starta produktion från Sahavaara.

Planerna för den andra processlinjen kräver dock en förbättrad marknad för järnmalm eller en synlig effekt av kostnadsreduktionerna.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.