Northland varnades tidigt

Northland Resources hävdar att miljardhålen i budgeten kom en som fullständig överraskning. Enligt SvD Näringsliv varnades emellertid ledningen l tidigt, men ignorerade uppgifterna om skenande kostnader.

Det skriver tidningen i en granskning av gruvkonkursen i Pajala, en av Sveriges största företagsfloppar, på fredagen.

Personer med insyn i gruv­projektet i Pajala berättar att ­ledningen varnades redan under slutet av 2011 för att budgeten för en av gruvans delar skulle spräckas med minst en halv miljard. Varningarna ignorerades av ledningen med vd Karl Axel Waplan i spetsen.

Investerarna chockades den 23 januari 2013 när det läckte ut att Northland hade ett svart hål i balansräkningen och behövde ta in 2,2 miljarder kronor i nytt kapital. Det fick aktien att kollapsa med ett kursras på 67 procent den 24 januari.

Styrelsen visste redan på styrelsemötet den 14 november till problemen, men lät aktieägare vänta ytterligare 2,5 månad på samma besked, skriver tidningen. Bolaget hävdade under tiden flera gånger att det inte fanns något kapitalbehov. Det finns också flera frågetecken i Northlands kommunikation med aktieägarna.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets