Ny smäll för TikTok: Måste böta 12,7 miljoner pund

Som om det inte vore nog med att VD var tvungen att vittna i den amerikanska kongressen. Nu måste TikTok betala motsvarande 164 miljoner kronor i böter för att ha brutit brittiska datasäkerhetslagar.
Ny smäll för TikTok: Måste böta 12,7 miljoner pund - TikTok Congress
TikTok VD Shou Zi Chew vittnar inför kongressen. AP Photo/Jacquelyn Martin

Det kinesisk-ägda sociala nätverket TikTok kämpar i motvind mot västerländska regeringar. Efter att VD Shou Zi Chew  nyligen var tvungen att vittna inför den amerikanska kongressen, har företaget nu bötfällts med 12,7 miljoner pund i Storbritannien för att ha brutit mot datasäkerhetslagar, skriver The Guardian. Boten motsvarar 164 miljoner svenska kronor.

Enligt brittiska myndigheter har appen inte arbetat tillräckligt med att se över vilka det är som använder dess tjänster. Bland annat ska uppgifter om barn under 13 år ha använts utan deras föräldrars godkännande, vilket före domen fick stor medial uppmärksamhet i Storbritannien.

TikTok ägs av den kinesiska teknikjätten Bytedance.

https://www.theguardian.com/technology/2023/apr/04/tiktok-fined-uk-data-protection-law-breaches

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.