Nya AP-fonder lägger ut miljarder på extern förvaltning
”Jag kan tänka mig att vi lägger ut det mesta av förvaltningen externt direkt vid årsskiftet. Men först måste styrelsen i andra AP-fonden ta beslut i frågan”, säger Gunnar Larsson, ordförande i andra AP-fonden.
Gunnar Larsson räknar med att upphandlingen av förvaltartjänster kommer att påbörjas ganska snart.
”Uppdraget blir så stort att det nog kommer att bli många aktörer som engageras, både i Sverige och utlandet”, säger Gunnar Larsson.
Enligt AP-Fondernas nya placeringsdirektiv får högst 40 procent av kapitalet placeras utomlands med valutarisk.
Totalt får de tre nygamla AP-Fonderna – Första, Tredje och Fjärde – och den i Göteborg nystartade Andra AP-Fonden 140 miljarder kronor var att förvalta från och med årsskiftet. Fördelningen blir grovt en tredjedel aktier och två tredjedelar räntebärande papper. Aktierna förvaltades tidigare i dåvarande Fjärde och Femte AP-Fonderna. Räntepapprerna kommer från före detta 1-3 AP-Fonden. Exakt hur omfördelningen ska gå till undersöks för närvarande av regeringens enmansutredare Carl Johan Åberg.
Något alternativ till extern förvaltning finns egentligen inte för den Andra AP-fonden. Fonden är helt nyinrättad och ska placeras i Göteborg, allt enligt ett politiskt beslut i våras. Knappt fyra månader innan start saknas fortfarande förvaltningsorganisation, ordentliga lokaler och datasystem för att hantera mångmiljardbelopp. Även VD saknas.
”Jag räknar med att kunna presentera namnet på en VD om några få veckor”, säger Gunnar Larsson.
De tre övriga AP-Fonderna – Första, Tredje och Fjärde – har erbjudit sig att ta hand om Andra AP-Fondens kapital till dess att en fungerande förvaltarorganisation är på plats i Göteborg. Enligt Första AP-Fondens VD Lennart Nilsson tar det ett år att bygga upp en organisation från grunden.
”Jag är säker på att vi klarar det här själva. De andra AP-fonderna kommer att vara fullt upptagna med sitt. Och det är inget som säger att extern förvaltning ger sämre avkastning på sikt”, säger Gunnar Larsson.
På kort sikt blir det därmed inte så mycket med finansglansen från Andra AP-Fonden i Göteborg. Merparten av alla fondförvaltare finns ju, just det, i Stockholm eller i utomlands. Det lär bli mer AP-Fondspengar för förvaltararna att slåss om. De fyra nya AP-fonderna måste enligt lag lägga ut minst 10 procent av kapitalet på extern förvaltning. Det betyder att den Första, Tredje och Fjärde AP-Fonden tillsammans kommer att placera ut minst 40 miljarder kronor på förvaltare utanför den egna organisationen. Fonderna får två år på sig att genomföra förändringen.
Mycket talar för att beloppen kan bli ännu högre. Första AP-Fonden, som ärvt 1-3 AP-fondens förvaltningsorganisation, har bara erfarenhet från förvaltning av räntebärande papper. För Tredje och Fjärde AP-fonden gäller det omvända. De har tidigare bara arbetat med aktier. I startskede kan alltså även de vara intresserade av att lägga ut en större andel av kapitalet på extern förvaltning.
”På Första kan vi ju obligationer sedan tidigare så där blir vi aktiva från start, men på aktiedelen kommer vi ha en passiv hållning till och där placera i indexprodukter”, säger Lennart Nilsson som håller med om att det därmed kan vara en bra idé att lägga ut den typ av indexförvaltning externt.
Fakta/ AP-Fonderna
Från den första maj i år är förvaltningen av AP-Fondernas miljarder organiserade på nytt sätt. Den gamla 1-3 AP Fonden blir Första under ledning av Lennart Nilsson, Femte blir Tredje under ledning av Thomas Nicolin och Fjärde behåller sitt gamla namn med Thomas Halvorsen som chef. Nya Andra AP-Fonden flyttas till Göteborg och saknar fortfarande chef. De nya fonderna får 140 miljarder kronor vardera att förvalta. Kapitalet är grovt fördelat på en tredjedel aktier och två tredjedelar obligationer. Nu ska det skiftas om för att möjliggöra en mer aktiv förvaltning. Enligt ett räknexempel skulle en omviktning till 50 procent för både aktier och obligationer innebära ett portföljskifte på mellan 80 och 90 miljarder kronor.
Här följer de nya placeringsreglerna för AP-Fonderna.
+ alla placeringar på kapitalmarknaden ska ske i marknadsnoterade instrument + Högst 5 procent av tillgångarna får placeras i onoterade aktier och då ägas indirekt via fond eller riskkapitalföretag. + Minst 30 procent av en fonds tillgångar ska placeras i räntebärande papper med låg risk. + Högst 40 procent av tillgångarna får exponeras mot valutarisk. Upptrappning med 5 procent per år. + Högst 10 procent av tillgångarna får exponeras mot en emittent. + Placeringarna på Stockholmsbörsen får högst motsvara 2 procent av Stockholmsbörsens värde per fond, dvs totalt 8 procent får placeras. + Högst 10 procent på placeras i ett börsnoterat enskilt företag, egna aktier undantagna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.