Ocker är ett vackert ord

Av någon anledning har jag alltid gillat ordet ocker. Det klingar fylligt och effektivt på ett lite fornnordiskt sätt; fem bokstäver som samman­fattar hur den skrupelfrie ”begagnar sig av någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroende st��llning till att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till vederlaget”.

Sedan 28 år finns dessutom ett tillägg till i Brottsbalken 9 kap §5:

”För ocker döms också den som vid kreditgivning i näringsverk­samhet eller i annan verksamhet, som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, bereder sig ränta eller annan ekonomisk förmån, som står i uppenbart missförhållande till motprestationen.”

Jag kan lätt komma på ganska många situationer där begreppet ocker känns relevant. Ta till exempel de så kallade sms-lånen där den effektiva räntan ibland uppgår till ett par tusen procent. Det gäller också det snabbt växande fenomenet där företag mot en avgift förmedlar lån mellan privatpersoner, så kallade peer-to-peer-lån. I artikeln om det till synes svajiga fömedlingsbolaget Trustbuddy på sid 28 framgår att den som lånar 5 000 kronor i 30 dagar genom bolaget betalar en effektiv årsränta på 740 procent.

Ändå verkar det som om ocker-paragrafen relativt sällan åberopas i domstolarna. En enkel google-inspektion ger visserligen vid handen att en spådam i Göteborg, en kvinna på Varaslätten och en sol-och-vårare från Blekinge har ställts till svars enligt lagrummet de senaste åren, men sms- och nätlånehajarna verkar kunna fortsätta med sin verksamhet utan att legaliteten i den prövas i domstol.

Jag tror jag skulle gilla ordet ocker ännu mer om det åter­fick sin rättmätiga plats i rättstillämpningens solljus.

London calling

Kommer Kinnevik ha mer än en brevlåda på Skeppsbron i ­Stockholm nu när Londonborna Cristina ­Stenbeck och Lorenzo Grabau ska styra bolaget?

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF