Ökar på sjuttonårslägsta

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen ökar exponeringen mot konglomeratet som fortsätter ratas av allt och alla.

En bokslutssmäll i turnaround-innehavet Ratos har hämmat Nordiska Värdeportföljens utveckling den senaste veckan. Totalavkastningen hittills 2019 summerar nu till 9,9 procent, vilket knappt slår Stockholmsbörsens starka återhämtning på 9,3 procent för OMXGSI.

Sedan starten av Affärsvärlden Analys+ modellportföljen för drygt ett år sedan förblir indexövertaget mer betryggande, nu 13 procentenheter (15 procentenheter förra veckan).

ÖKAR EXPONERINGEN PÅ SJUTTONÅRSLÄGSTA

Ställt mot vår uppdaterade värderingskoll på Ratos så erbjuder aktien fortsatt omotiverat stor uppsida. Den som köper redan i dag kan göra en bra affär om så Ratos lyckas dra ut på att visa upp portföljens övervärden under de hela tre år som vd Jonas Wiström själv har talat om vad gäller sitt städningsuppdrag.

  • Nordiska Värdeportföljen passar på att köpa ytterligare 1900 Ratos-aktier på måndagens stängningskurs 19,09 kronor.
  • Finansiering hämtas från ytterligare en vinsthemtagning i Eolus Vind, där 700 aktier säljs för stängningskursen 52,20 kronor.
  • Innehavsvikten i Ratos är därefter 10 procent, som portföljens fjärde största innehav. Eolus minskas till 15 procent, som portföljens fortsatt tredje största innehav.

Nordiska Värdeportföljen per 2019-02-11.JPGNordiska Värdeportföljen per 2019-02-11

Aktiekursen vi nu ökar på i Ratos är sjuttonårslägsta, men på börsen kan billigt förstås alltid bli billigare ur det korta perspektivet.

STABILT HOS OPERATÖREN

Portföljens nu näst största innehav Millicom (18 procents portföljandel) bjöd inte på några större resultatmässiga avvikelser i bokslutet, som sig bör i och med den stabila telekominriktningen.

Rensat för förvärv, redovisningseffekter och valuta bjöd den dominerande Latinamerika-verksamheten på knappt 4 procents organisk intäktstillväxt, stärkt ebitda-lönsamhet till 38 procents marginal (37) och ungefär oförändrat kassaflöde beaktat att investeringarna steg något.

För 2018 är kontantutdelningsförslaget detsamma som för 2017: totalt 2,64 dollar per aktie, återigen uppdelat på två halvårskuponger varav en i maj och en i november. Det motsvarar drygt 4 procents direktavkastning på dagens kurs.

Millicoms redan kända 2019-utsikter kompletterades av en plan på ”medellång sikt”. Här ska Latinamerika-verksamheten leverera ”medelhög ensiffrig organisk” tillväxt i tjänsteintäkter, en snäppet högre ”medelhög till hög ensiffrig” ebitda-tillväxt samt en ännu något högre ”runt 10 procentig” tillväxt i operativt kassaflöde.

Millicom-aktien erbjuder en billig tillväxtmarknadsexponering på egna meriter, med en bakåtblickande ev/ebitda-värdering på 5 före synergier från det just genomförda Cable Onda-förvärvet. Därtill ser Affärsvärlden inte förutsättningarna för en större strukturaffär som döda bara för att de initiala buddiskussionerna med Liberty Latin America föll.

HÄNDER I ÖVRIGA PORTFÖLJEN

  • Allgons (7 procent) storförvärv Tele Radio tar en USA-order från finländska Kone. Det handlar initialt om endast 2 miljoner kronor, men många bäckar små. I slutet av månaden kommer den första Allgon-rapporten där Tele Radio ingår hela kvartalet.
  • Veckans rapportörer: Rapportmässigt får portföljen nya pusselbitar från Actic Group (1 procent) samt Oriflame (5 procent) på torsdagen. Veckan avslutas sedan med Arise (1 procent) på fredagen.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.