Oljefonden har gjort miljardförluster i SVB-kollapsen

Det är inte bara tjänstepensionsjätten Alecta som gjort bort sig på investeringarna i de amerikanska nischbankerna, utan även norska oljefonden har fått uppleva massiva förluster.
Nicolai Tangen, Norska oljefonden.
Nicolai Tangen, Norska oljefonden. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Fonden har investerat 1,7 miljarder norska kronor i aktier och därtill köpt obligationer för 1,1 miljarder norska kronor i Silicon Valley Banks holdingbolag SVB Financial Group. Det rapporterar E24.

Aktien rasade 60 procent i fredagen efter att banken tvingats dumpa obligationer till stora förluster och misslyckats därefter med att genomföra en nyemission. Nya ras väntade på måndagen innan de amerikanska myndigheterna klev in och tog över banken.

Oljefondens presschef Line Aaltvedt konstaterar att detta är största bankkollapsen i USA sedan finanskrisens dagar, och att man ”följer noga läget på marknaden”. Hon uppger också att fonden förväntar sig få tillbaka en del av pengarna från obligationsköpen men att det är för tidigt att säga hur mycket.

Oljefonden har liksom Alecta också varit investerad i kryptobanken Signature Bank fast i en mindre utsträckning. Investeringen var vid utgången av 2022 värd 160,6 miljoner norska kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets