Oljepriserna under press

Råoljepriserna har pressats under måndagens handel, efter att dollarn stärkts och efter att förväntningarna på ett avtal om att begränsa oljeproduktionen minskat.

“Förväntningarna om ett produktionsavtal bland de viktigaste exportländerna ser ut att ha reducerats under helgen. Dessutom visade en uppdatering sent på fredagen att riggaktiviteten i Nordamerika steg förra veckan igen och var upp med nästan fyra procent mot veckan innan”, kommenterar DNB Bank. I USA var dock antalet oljeriggar oförändrat under veckan.

Dollarstyrkan har fortsatt i kölvattnet av fredagens tal från Federal Reserves ordförande Janet Yellen, där marknadens förväntningar om kommande räntehöjningar har skruvats upp.

Barclays räknar med styrka i oljepriset under det fjärde kvartalet men att det huvudsakligen kommer att bero på fundamentala faktorer.

“Vi ser att utfallet från oljefrysningssamtalen i Algeriet kommer att få begränsad påverkan på marknadens balans. Vi ser inkommande oljemarknadsstatistik (både efterfrågan och utbud) som en källa till prisstyrka under det fjärde kvartalet, istället för att utfallet av mötet kommer att bli det”, skriver Barclays analytiker.

Commerzbank uppger att spekulativa investerare sannolikt använder den starka dollarn som ett tillfälle att ta hem vinster i oljekontrakt. Under veckan till den 23 augusti ökade nettopositionen i WTI-oljekontrakt ytterligare, efter att ha stigit även veckan dessförinnan.

“Därmed ser den uppåtriktade prisrörelsen sedan början av augusti till stor del ut att ha drivits av spekulation”, skriver Commerzbank och tillägger att de spekulativa positionerna sannolik hängt ihop med mötet bland oljeproducenterna i slutet av september.

“Vi är fortsatt skeptiska angående det”, fortsätter Commerzbank.

I Norge har regeringen i dag tagit första steget mot att öppna ytterligare nya områden för provborrningar efter olja och gas.

Bland övriga oljenyheter har Statoil reviderat upp sina produktionsprognoser för Johan Sverdrup-fältet offshore Norge.

Vidare uppges oljeexporten från Iraks södra hamnar ha uppgått till 3,205 miljoner fat per dag hittills i augusti, vilket är något högre än genomsnittsnivån i juli på 3,202 miljoner fat per dag.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här