Operatören nu (ännu) dyrare

UPPFÖLJNING Affärsvärlden Analys+ gav säljråd inför ett till synes dyrt operatörsäktenskap. Den varningen struntade börsen i – investerarflödena har gjort den sammanslagna operatören ännu dyrare i dag.
Operatören nu (ännu) dyrare - tele2-comhem-affarsvarlden-700_binary_6892244.png

Rekommendation:

Sälj

Startkurs:

Com Hem 137,50 kronor

Tele2 99,16 kronor

Slutkurs:

Com Hem 163,38 kronor (1,0374 Tele2-aktier/Com Hem-aktie + 37,02 kr kontantlikvid/Com hem-aktie)

Tele2 121,8 kronor

Utveckling (genomsnitt):

+20,8 procent

OMXSPI:

+2,9 procent

 

FEL I “Sälj dyrt operatörsäktenskap” gav Affärsvärlden Analys+ säljråd på telekomoperatörerna Com Hem och Tele2 inför deras planerade sammanslagning. Då, i slutet av februari 2018, menade Affärsvärlden på att Kinneviksfärens sistnämnda större operatör betalade dyrt för den förstnämnda mindre spelaren, särskilt inräknat Com Hems rejält höga skuldsättning.

Vi kunde se affärens industriella logik, där Com Hems fiberbredband- och digital-tv-styrka plus Tele2:s mobilstyrka skulle skapa en integrerad operatör, som bättre kan bearbeta en större kundstock med korsförsäljning och paketerbjudaden. Com Hem-Tele2 (börsnamnet på helheten blev sedemera bara “Tele2“) skulle i Sverige bli störst inom digital-tv och tar andraplatser inom både fastnät och mobilt, efter Telia.

Vi kunde inte heller se någon större genomföranderisk för affären, varken konkurrens- eller finansieringsmässigt.

Om vi generöst räknade in hela de angivna synergieffekterna, mot +900 miljoner kronor årligen i från 2022, skulle de motsvara en ungefär 20 procentig ebit-förbättring mot vad koncernerna presterade inför affären. Ställt mot det betraktade vi den initiala ev/ebitda-värderingen på 9,5 för 2018 som alltför hög, inte minst relativt operatörer med mer intressant tillväxtmarknadsprofil som Millicom, och i betydande mån Telenor.

Börsinvesterarna köpte dock sammangåendet – och förhoppningarna om en framtida stabil nordisk utdelningsmaskin – med hull och hår. Den som gick tvärt emot vårt säljråd och istället köpte lika stora poster i Com Hem och Tele2 fick en genomsnittsuppvärdering på 21 procent under rådets 12 månaders löptid (exklusive ordinarie utdelning men inklusive både kontant- och aktielikvid för Com Hem-aktierna) fram till sen februari i år. Stockholmsbörsens OMXSPI värderades samtidigt upp endast 3 procent.

Knappa två månader senare har Tele2-aktien värderats upp ytterligare runt 4 procent till 127 kronor i skrivande stund. Beaktat dagens färska kvartalssiffror är sammanslagna Tele2:s bakåtblickande EV/ebitda-multipel nu över 12 (inklusive IFRS 16 samt proforma med Com Hem).

Aktien blev alltså dyrare. Framöver blir det intressant att följa hur pass mycket börsplacerarna bakat in i Tele2:s höjda värdering, och om synergierna och den makliga nordiska tillväxttakten i praktiken kommer svara upp mot deras förväntningar och tålamod.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.