Per H Börjesson om rabatten: ”Vi är undervärderade – punkt”

Spiltan Invest fortsätter att handlas rejält under sitt substansvärde, men möter marknadens skepsis med återköp, tålamod och exits. VD Per H Börjesson slår ifrån sig misstanken om dolda risker: "Det finns inga hål, bara en nervös marknad", säger han till Affärsvärlden.

per h (3)
Spiltans VD Per H Börjesson anser att misstron mot de onoterade innehaven är omotiverad. Foto: Pressbild.

Trots att Spiltan Invest handlas till rabatt försäkrar VD Per H Börjesson att det inte finns några hål i balansräkningen. Tvärtom ser han styrka i bolagets innehav, inte minst bland de onoterade bolagen.

”Ventureportföljen är bara 5-6 % av helheten. Och de onoterade bolagen är vår styrka, där får vi ofta gå in som minoritetsägare i riktigt spännande bolag”, säger han till Afv.

Att aktien ändå handlas med rabatt tror han delvis beror på ett säljtryck från äldre aktieägare som vill frigöra kapital.

”Jag tycker rabatten är oförtjänt, men det är ju marknaden som bestämmer”, säger Börjesson.

Spiltan är inte ensam om att handlas med substansrabatt, det gör många investmentbolag. Sen halvårsskiftet har rabatten minskat från 27 till 22%. Något Per H Börjesson hoppas kunna pressa ytterligare genom återköp av egna aktier och framtida exits. Under det senaste året har Spiltan köpt tillbaka 4% av aktiestocken.

“Vi har flera processer på gång där vi hoppas visa att våra innehav är värda mer än vad som syns i böckerna,” säger Börjesson.

Investerar i serieförvärvare

Det har annars varit ett relativt händelserikt, men stabilt första halvår för investmentbolaget. Möjligtvis också ett trendbrott. Resultatet för det andra kvartalet landade på 227 Mkr, eller 7,57 kr per aktie, en tydlig vändning jämfört med fjolårets stora förlust.

Trots oroliga marknader, valutasvängningar och geopolitisk osäkerhet väljer investmentbolaget att hålla fast vid sin beprövade strategi som innebär långsiktighet, selektiva investeringar och så få affärer som möjligt.

“Vi gör inte så mycket affärer, vi är långsiktiga och har ungefär samma innehav som tidigare. Vi påverkas av hur börsen går, och det har varit lite upp och ner”, sammanfattar Per H Börjesson.

Några affärer har det dock blivit och ett par nyheter har tillkommit i portföljen. Under våren investerade Spiltan i två nya onoterade bolag, Eitrium, ett förvärvsdrivet bolag som köper och bygger koncerner och Switsh Nails, ett lönsamt snabbväxande konsumentbolag inom skönhetssegmentet.

”Vi letar ständigt efter duktiga entreprenörer. Ofta investerar vi i serieförvärvare, bolag som bygger upp koncerner genom att köpa andra mindre bolag. Det gäller till exempel Idun Industri, Hyttbäcken, Teqnion, Eitrium och Collaboration Art, säger han.

Kassan handlades upp snabbt

Under första kvartalet sålde Spiltan också sina aktier i Warren Buffetts amerikanska konglomeratet Berkshire Hathaway, en stor del på grund av det politiska läget i USA och valutarisken kopplad till dollarn. Kassan togs snabbt i bruk. I börsraset i början av april köpte man aktier i Scandic Hotels, Tele2, Essity och ytterligare poster i de First North-noterade bolagen Alcadon och Teqnion

Dataspelbolaget Paradox Interactive fortsätter att vara Spiltans största innehav. Men Per H Börjesson konstaterar samtidigt ”att den stått och stampat lite grann”. Förra året såldes en del av aktierna, men de kraftiga svängningarna i aktien har fått Börjesson att känna köpsug igen.

”Men det beror på hur det går för Bloodlines i oktober. Bolaget har en stabil grundverksamhet med över sex miljoner aktiva månadsanvändare. Men marknaden är nervös och verkar tro att det blir en flopp och då går väl kursen ner och det blir köpläge för kassaflödet påverkas inte då kostnaderna redan är tagna. Om det lyckas kan det bli en riktig skjuts uppåt. Vi får se”, säger han och fortsätter.

”Aktien är mer volatil än många andra. Men det är fantastiskt hur börsen kan värdera en aktie 30-40% upp eller ner på ett år utan att bolagets värde egentligen har förändrats”, säger han.

När det gäller dotterbolaget Spiltan Fonder, som efter vårens shoppingrunda numera ägs till 88% av investmentbolaget, medger han att det varit ett svagt halvår. Bara en fond lyckades överträffa sitt index. Något Placera har rapporterat om.

”Det är ju tråkigt, men det är så när man är långsiktig och har en aktiv förvaltning. Den måste våga sticka ut och inte bara följa index”, säger han och påpekar att fonderna historiskt varit framgångsrika och har över en miljon kunder.

Riskerar slå hårt mot likviditeten

Efter en del reflektioner kring fondmarknaden passar han på att ge en känga åt tjänstepensionsmarknaden. Enligt honom är det alltför många arbetsgivare som blundar för dåliga fondval och höga avgifter, och struntar i vilka alternativ deras anställda faktiskt erbjuds.

”Jag är faktiskt mest förbluffad över att så få tar tag i detta som kan innebära att upp till 50% av de anställdas tjänstepension försvinner.”

Han är också kritisk mot planerna på att halvera antalet svenska småbolagsfonder i Premiepensionssystemet.

“Det var ett öppet system där alla fondbolag kunde vara med. Nu är det i praktiken storbankernas fonder som gäller, vilket minskar konkurrensen och är negativt för både sparare och småbolag.”

Enligt honom riskerar förändringen att slå hårt mot likviditeten i de mindre börsbolagen, där fonder tvingas sälja av innehav på grund av låg handelsvolym.

”Det finns redan bolag, som Alcadon, som lider av att ingen vågar köpa. De klassas som microcap av fondbolagen, när de har ett börsvärde på 600 Mkr”, säger han.

De senaste månadernas berg- och dalbana på börsen tar han som vanligt med ro. Men funderar ändå på om det är rätt att ligga så fullinvesterad just nu som Spiltan gör.

”Det kommer alltid inträffa saker man inte kunnat förutse. Det gäller att vara mentalt förberedd. Vi är ganska fullinvesterade just nu, men även om marknaden går ner kommer den tillbaka förr eller senare. Man får vara optimist trots allt”, säger han och lutar sig tillbaka på Sandhamn där sommardagarna ska tillbringas.

”Men jag är ändå ständigt uppkopplad.”

Stabilt andra kvartal – men svagt första halvår för Spiltan Invest

Under andra kvartalet levererade Spiltan Invest en avkastning på +2,52 %, i linje med jämförelseindex SIX RX. För hela första halvåret landade dock avkastningen på substansvärdet på -1,79 %, vilket var klart svagare än index som istället steg med +2,31 %.

Substansvärdet per aktie ökade under första halvåret marginellt från 289,05 kr till 290,56 kr.

Resultatet för andra kvartalet på 227 Mkr (+7,57 kr/aktie) är en stark vändning jämfört med fjolårets stora förlust.
För första halvåret ligger resultatet dock fortfarande på -148 Mkr (-4,92 kr/aktie).

Källa: Spiltan Invest

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.