Laddar

Optimism på Stockholmsbörsen

Aktiekurserna på Stockholmsbörsen rekylerade upp på torsdagen. Stöd kom från en god avslutning på onsdagens USA-börser och stigande Europabörser. Vid lunchtid inkom Nokia med en stark rapport över analytikernas förväntningar.

AFV Generalindex var klockan 13.10 upp med 1,0 procent till 392 medan OMXS30-index steg med 1,2 procent till 1.236. Omsättningen uppgick till 7,9 miljarder kronor.

Telekombolaget Nokia inkom med en stark rapport för det andra kvartalet med ett resultat som var bättre än väntat. Bolaget redovisade ett stigande snittpris per telefon över analytikernas prognoser. Det justerade resultatet per aktie uppgick till 0,32 euro, att jämföras med marknadens förväntningar som låg vid 0,29 euro per aktie. Nokia ökade marknadsandelen på mobiltelefoner med 2 procent till 38 procent under kvartalet. Omsättningen under kvartalet inkom samtidigt strax under förväntad nivå. Aktien stärktes 7,5 procent till 204,75 kronor.

Ericsson, som konkurrerar med NokiaSiemens Networks, stärktes 1,8 procent till 25,54 kronor. Nokias och Siemens nätbolag redovisade en försäljning som var lägre än väntat. Enhetens bruttomarginal inkom samtidigt vid -36,8 procent, en effekt av den pågående omstruktureringen. Kostnaderna för omstruktureringen uppgick till höga 905 miljoner euro.

Enligt tidningsuppgifter kommer Ericsson troligen att acceptera indiska BSNL:s reviderade ordervillkor för en tidigare meddelad stororder för telekomutrustning och GSM-nät. BSNL har lyckats pruta på priset per linje med 12 dollar till 95 dollar.
Bankerna återhämtade sig efter onsdagens utlandsstyrda nedgång i finanssektorn. Stöd kom flera starka rapporter i Europa. Bland annat inkom Credit Suisse och BNP Paribas över förväntan. Nordea ökade 1,4 procent till 108,70 kronor, SEB 2,2 procent till 234 kronor och Swedbank 2,1 procent till 246,50 kronor.

Gruvor och verkstad var andra starka branscher. Sandvik steg 1,7 procent till 137,75 kronor, SKF 1,4 procent till 141 kronor och Atlas Copco 2,2 procent till 117,75 kronor. I gruvsektorn steg Lundin Mining med 1,2 procent till 86 kronor samtidigt som Boliden avancerade 2,3 procent till 155,50 kronor.

Trädgårdsmaskinsföretaget Husqvarna steg 1,6 procent till 94 kronor. USA:s president Bush har i ett brev tackat Fredrik Reinfeldt för den utmärkta röjsåg han fick i present. Husqvarna tackar för gratisreklamen. Husqvarna är ledande i USA på motorsågar men inte på röjsågar.

Dentalbolaget Nobel Biocare föll ytterligare 5,4 procent till 1.939 kronor. JP Morgan räknar med en sänkning av prognosen i samband med rapporten och bankens riktkurs sänks från 471 till 440 schweizer franc.

Under morgonen och förmiddagen har Indutrade och Human Care lämnat sina respektive rapporter för det andra kvartalet.

Medicinteknikföretaget Human Care minskade andra kvartalets försäljning med 5 procent till 59,1 miljoner kronor. Resultatet efter finansnetto föll samtidigt 19 procent till 4,7 miljoner kronor. Prispress i Norge, England och Sverige har bidragit till försämringen. Vd Peter lindquist uppger dock för Nyhetsbyrån SIX att bolaget räknar med att prispressen kommer att lätta framöver. Aktien sjönk 0,2 procent till 104,75 kronor.

Teknikhandelsföretaget Indutrades resultat efter finansnetto steg från 106 till 158 miljoner kronor i det andra kvartalet. Både omsättning och orderingång ökade, till stor del beroende på genomförda förvärv. Aktien klättrade 2,2 procent till 165 kronor.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.