Östros: ”Omöjligt att stoppa vinster”

Räkna med strid om förmögenhetsskatten och om AP-fondernas framtid. Och räkna med kvotering i börsstyrelserna - oavsett vem som vinner valet. Affärsvärlden frågade Thomas Östros och Anders Borg om deras syn på ägande.

Varför är det så viktigt att universitets- och regionsjukhus inte säljs till privata intressen?

– Det är en otroligt viktig strategisk fråga för vår sjukvård. Vill man uppmuntra en mycket stor andel privata sjukförsäkringar så är det väldigt effektivt att sälja ut universitets- och regionsjukhus. Då kan människor med hyggliga inkomster till sist bestämma sig för att köpa en privat vårdförsäkring och då vill de inte betala skatt. Då har vi skatterevolten här. Gärna privata alternativ. Gärna entreprenörer som bidrar på sjukhusen. Men inte sälja ut.

De privata vårdföretagen undviker redan i dag vinstutdelning, och tar i stället ut pengar genom exempelvis aktieägarlån till mycket hög ränta. Ska privata vårdbolag få dela ut vinst till sina ägare?

– Privata företag måste få fungera som de gör. Det är inte möjligt att hindra vinstutdelning.

– Möjligheterna är väldigt stora att hitta olika metoder. Man kan ha en hyressättning som gör att man får pengarna på annat sätt. Eller löner eller vad som helst. Så att stoppa vinstutdelningar i sig är inte möjligt och inte önskvärt.

Är det okej att dela ut vinster från privata skolor också?

– Jag tycker inte att det är helt okej. Men ett privat företag måste kunna ge utdelning till sina ägare. Annars får vi inga privata företag. Men ser vi tendenser till stora vinstutdelningar, då är det en väckarklocka. Då får vi höja kvalitetskraven. Jag ser ju hur skolkoncernerna börjar mjölka ut pengar genom att successivt sänka kvalitetskraven. Det är lärarlösa dagar, hemstudier kallar man det, man stoppar in slöjden i slutet på året. Typiskt industriella metoder som inte fungerar i skolan.

Du vill inte sälja Vattenfall, och upprepar ett argument från förra valet, att en försäljning bara leder till högre elpriser och att vinsterna slussas ut från Sverige till europeiska jättar. Är ni helt överens inom de rödgröna om att inte sälja Vattenfall?

– Vi är överens om att inte sälja Vattenfall. Sedan ska vi föra en dialog med Vattenfall om vad de ska investera i och vad de inte ska investera i.

Men kan ni tänka er att sälja delar av Vattenfall, exempelvis kolkraften…

– Man kan inte ha en sådan princip, och säga att man varken får köpa eller sälja. Det måste man bedöma på väldigt pragmatiska grunder.

Hur ser din vision ut när det gäller skatt på förmögna?

– Det är ingen slump att vi bara tagit fyra miljarder på skatt på förmögna, jämfört med de sju miljarder den gamla förmögenhetsskatten gav. Det ger oss ett väldigt stort handlingsutrymme att arbeta bort oönskade effekter av den gamla förmögenhetsskatten. Däremot finns ett behov av ett tydligare fördelningspolitiskt inslag. Det är symboliskt viktigt.

Vad kan man ta av?

– Jag vill inte låsa mig. Jag har ju varit skatteminister och är väl insatt i de komplikationer det finns i den här typen av beskattning. Så därför ska man ha ett öppet sinne och föra en dialog med näringslivet för att hitta en bra lösning.

Den gamla modellen hade ett problem med det så kallade skattefrälset.

– Jag ser ingen möjlighet att ta bort undantaget för arbetande kapital. Det var väldigt viktigt. Den logiska konsekvensen är att om företaget fortsätter att utvecklas fortsätter det att vara skattebefriat.

Om det är något som inte går att flytta ur landet, så är det ju hus. Är inte fastighetsskatten en utmärkt förmögenhetsskatt?

– Nja, med vårt förslag får 99 procent av fastighetsägarna sänkt eller oförändrad skatt. Det tycker vi är rimligt.

Hur ligger landet när det gäller kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser?

– Om jag ska göra en bedömning av läget, så tror jag att om det inte blir en snabb förändring, så kommer det bli lagstiftning. Min personliga åsikt är att det är väldigt olyckligt att lagstifta om sådant som ägaren borde ha fullt inflytande över. Men om det inte blivit bättre efter ett decennium av debatt, då måste man förstå att då kommer det.

Ska vi ha en eller fyra AP-fonder?

– Vi vill inte ha en sammanslagning. Det finns ett par väldigt bra skäl till det. Dels är det bra med konkurrens. Sedan får en enda AP-fond svårt att vara ägare i svenska bolag. Då blir ägarbegränsningarna väldigt tajta. Vi har inte för många långsiktiga ägare i Sverige, utan för få. En jättefond blir i huvudsak en portföljplacerare och ägare av utländska bolag. Det vore olyckligt.

Vad tycker du om kapitalförsäkringar?

– Det är en fråga som från tid till annan blir väldigt stor och som är väldigt känslig för beskattningsmodeller. Så jag vill inte över huvud taget ge någon signal om förändring innan jag ordentligt tittat på dagens system och vilka effekter det har. Jag ser i dagsläget inga skäl till stora förändringar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight