Oviss framtid för Carnegieägare

Elva dagar har gått sedan Carnegieaktien handlades på Stockholmsbörsen. När den återupptas igen är ytterst oklart. Om någonsin.

Fortfarande är det osäkert om och när Carnegies rekordlånga börsstopp eventuells hävs. Handeln stoppades innan börsens öppning måndagen den 10 november på initiativ av Finansinspektionen. Orsaken var osäkerheten inför FI:s avgörande styrelsemöte om Carnegies banktillstånd.

Efter att tillståndet drogs samma dag förblev handeln med Carnegieaktien stoppad. Den som eventuellt trycker på startknappen igen är Torsten Örtengren, chef för notering och bolagsövervakning på Stockholmsbörsen.

– Alltjämnt är det tveksamt om och när handeln i Carnegie kan återupptas. Innan vi har mer information är det omöjligt att fatta ett beslut, säger han till Affärsvärlden.

Det som saknas är information om exakt vad börsbolaget Carnegie innehåller. Dotterbolagen Carnegie Investment Bank och försäkringsmäklaren Max Matthiessen ägs ju numera av staten, i form av Riksgälden. Och mycket annat verkar inte ha funnits inte i börsbolaget Carnegie. Men om så verkligen är fallet , eller om det finns okända tillgångar och skulder i moderbolaget, återstår att se. Om inte annat så är börsplatsen i sig värd pengar.

Torsten Örtengren väntar också på en trovärdig värdering av dotterbolagen vid det ögonblick staten tog över. Mycket tyder ju på att en tillståndslös bank går i konkurs. Riksgälden har initierat just en sådan värdering av aktierna i Carnegie Bank och Max Matthiessen. Om den värderingen accepteras av alla parter när den är klar återstår att se.

Senaste gången det gjordes ett avslut i Carnegie var förra fredagen, den 7 november. Då betalades 17 kronor och 80 öre för en aktie, vilket motsvarade ett börsvärde på 1,4 miljarder kronor. Vad börsbolaget är värt i dag är ytterst oklart.

I slutändan ska det eventuella överskottet tillfalla aktieägarna. Efter avdrag för miljardskulderna till staten. Så utan en legitim värdering av de förstatligade tillgångarna är det omöjligt att värdera börsbolaget – och därmed aktien. Det kan bli ett rejält överskott. Det kan också sluta i konkurs. Osäkerheten är stor.

Tills allt detta är utrett avvaktar Torsten Örtengren.

– Bollen är hos Carnegie.

Sju börsdagar har gått sedan senaste avslutet i Carnegie fredagen den 7 november. Ett så långt handelsstopp ytterst ovanligt. Närmaste exemplet är Scan Mining, som stoppades i slutet av oktober i fjol och avnoterades i början på december efter konkursen. Annars är det tunnsått med exempel. Grundregeln är att stoppen ska vara så korta som möjligt.

Handeln i den isländska banken Kaupthing har varit stängd sedan 8 oktober. Men till skillnad från Carnegie är aktien sidonoterad i Stockholm. Kaupthings huvudnotering är på börsen i Reykjavik, Nasdaq OMX-ägda Icex.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF