OX2 får klartecken för havsbaserad vindpark

Vindkraftsbolaget OX2 har fått klartecken från länsstyrelsen i Halland att den havsbaserade vindparken Galatea-Galene kan få tillstånd att byggas.
OX2
Foto: Olli Koskimäk/OX2

Försvarsmakten har meddelat att de inte har några invändningar för den norra delen av parken och fortsatt dialog pågår kring den södra delen. Beslutet ligger nu hos regeringen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Den planerade vindparken kan börja byggas 2026 och vara i produktion före 2030, med en kapacitet om totalt upp till 1,7 GW. Elproduktionen på årsbasis kan ge upp till 6-7 TWh.

Vindparken Galatea-Galene är uppdelad i två delområden. Galatea ligger 25 kilometer utanför Falkenberg och Galene 25 kilometer utanför Varberg.

Galatea-Galene är ett av tre projekt som OX2 utvecklar tillsammans med Ingka Investments. De övriga två är Triton utanför Skånes kust och Aurora, mellan Öland och Gotland. Beslut om de tre projekten fattas av regeringen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.