“Panik på Asiens aktiemarknader”

Det var återigen ett dämpat stämningsläge på Asiens börser under veckans avslutande handelssession på fredagen.

Med det speglades utvecklingen torsdagskvällens amerikanska handel. Analytiker konstaterade under natten att rusningen till säkrare investeringar som amerikanska statspapper trots den låga inflationen indikerar panik i marknaden.

MSCI:s index över aktier i Asien- och Stilla havsregionen undantaget Japan var ned med 1,9 procent vid klockan 7.30 medan Tokyobörsens Nikkei sjönk 2,7 procent. I Australien var huvudindex ned med 2,8 procent.

Utvecklingen har således inte förbättrats på aktiemarknaderna trots att antalet nya fall av insjuknade i coronavirus kommit ned rejält i Kina. Spridningen har dock blivit global och nu återstår att se vilka implikationer som blir konsekvensen i regioner som övriga delar av Sydostasien, Europa och Nordamerika.

Ayako Sera, marknadsstrateg på Sumitomo Mitsui Trust Bank i Tokyo kommenterade riskflykten för Reuters under natten.

“Givet takten i den amerikanska inflationen är obligationsräntorna för låga och jag vill absolut inte köpa statspapper på de här nivåerna. Men faktumet att så många andra köper visar en stark vilja att fly från risk. Det råder panik”, sade hon.

I Kina var Shanghai ned med 1,1 procent, teknikbörsen i Shenzhen ned med 0,5 procent medan Hongkongs Hang Seng sjönk med 2,3 procent.

Mizuho Banks Vishnu Varathan skriver i en morgonkommentar att det verkar finnas två olika drag i den nuvarande stämningen bland investerarna, och att det är upplagt för hög volatilitet och spänning i marknaden.

“Det verkar som att det finns två strängar av infektionen också i marknaden. Den ena ger efter för skräcken för lokal spridning och den djupa ekonomiska konsekvensen av efterfrågechocken från sådant som inställt resande och brott i leverantörskedjor. Den andra drivs av hopp om stimulanser från centralbankerna och när de båda möts renderar det i spänning i marknaden”, skriver han.

Inför öppning i Europa var de indikativa förhandelsoptionerna ned med runt 2 procent samtidigt som motsvarigheten för Wall Street fortsatte backa med runt 1 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här