Pegrocos portföljbolag Flexenclosure begärt i konkurs

Pegrocos portföljbolag Flexenclosure har på fredagen lämnat in en konkursansökan vid Stockholms tingsrätt. Därmed avbryts den rekonstruktion som pågått sedan den 26 april i år, enligt ett pressmeddelande.

Pegroco Invest äger 48 procent av aktierna i datacenterbyggföretaget Flexenclosure och har under rekonstruktionstiden stöttat företaget med likvida medel. Vid en ackordsförhandling under hösten nåddes kraven för ett ackord med cirka 78 procents majoritet, men en fordringsägare sade nej till förslaget vilket omöjliggjorde det.

Berörda verksamheter är produktionen i Lidköping och huvudkontoret i Stockholm. Antalet medarbetare är drygt 70 personer.

Konkursen påverkar dock varken resultatet eller balansräkningen för Pegroco, eftersom man redan tidigare i år har reserverat för utestående garantier och skrivit ned hela aktieinnehavet och fordringarna på Flexenclosure.

Pegroco investerar i mindre och medelstora onoterade företag och aktien är listad på First North. Styrelseordförande i Pegroco var fram till i våras Sveriges förre statsminister Göran Persson, som lämnade ifrån sig klubban i april för att i stället bli ordförande i Swedbank.

Så sent som sommaren 2018 hade Flexenclosure planer på att själva gå till börsen. Företagets dåvarande vd David King och styrelseordförande Lars Thunell (före detta koncernchef i SEB) uppgav då att målet var en börsintroduktion inom ett år.

Vintern 2018/19 havererade dock Flexenclosures största projekt, en satsning i Zürich åt datacenteroperatören Equinix där det sistnämnda företaget begärde en rad förändringar som Flexenclosure fick gå med på utan att ta betalt.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.