Pimco: Fed kan sänka räntan rejält redan i juni

Marknaden prisar in en viss sannolikhet för en räntesänkning från Federal Reserve i juni och en hög chans att de sänker räntan vid mötet i juli. Det skriver fondförvaltarjätten Pimco i ett marknadsbrev.

Om nedsideriskerna mot ekonomin fortsätter eskalera är ett värsta scenario, en sänkning med 50 punkter redan i juli, möjligt.

“Mycket har förändrats på bara en månad, marknaden prisade generellt in en avvaktande Fed under 2019. Trump-administrationens hot om tullar mot Mexiko även om de inte implementerades (åtminstone inte än) tillsammans med eskalerade spänningar med Kina, har bidragit till enorm osäkerhet kring utsikterna för USA”, skriver Pimco.

Förvaltarens huvudscenario är att USA undviker en recession åtminstone under det kommande året. Ekonomiskt störande handels- och utrikespolitik samtidigt som amerikansk tillväxt börjar mattas av ökar risken betydligt för ett noterbart tillväxttapp eller till och med en recession, skriver Pimco.

“Givet dessa nedsiderisker är vi inte förvånade att räntemarknaden prisar in räntesänkningar. Även om centralbanken har utrymme att lätta penningpolitiken vid en tydligare nedgång är noll eller ‘effektiva’ nedre gränsen fortfarande en viktig begränsning”, skriver Pimco.

Pimcos syn är att den begränsningen talar för en “starkare snabbare” lättnadsrespons när Fed står inför större nedsiderisker, även om en recession inte är väntad.

I ett värsta scenario där spänningen mellan USA och Kina inte avtar före eller under G20-mötet, ser Pimco en möjlig aggressiv sänkning med 50 punkter för att få maximal effekt givet det låga ränteläget. I ett sådant scenario tror Pimco inte att Fed väntar på att ekonomiska data ska bekräfta sjunkande amerikansk tillväxt, om de gör det riskerar de en betydande chock mot den ekonomiska aktiviteten.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.