Populära fonder äger aktier i Jinko Solar som är misstänkta för tvångsarbete 

Den kinesiska regimens industriprogram i Xinjiang anklagas för att nyttja tvångsarbete i ett statligt arbetsprogram.
Jinko Solar
Jinko Solar, arikivbild från 2011. Foto: AP Photo/TT
Bolaget Jinko Solar, där Avanza World Tech by TIN och Handelsbanken Hållbar Energi äger aktier, deltog i det statliga arbetsmarknadsprogrammet. Det rapporterar Di.

”Vi har i våra dialoger och analyser i dag inte hittat några tydliga bevis för inblandning i frågan – för det här är absolut inte något som vi kan medverka till. I normalfallet hade vi redan varit där och gjort analysen på plats, men det är nästa steg så fort vi har möjlighet”, kommenterar Patric Lindqvist som förvaltar Handelsbanken Hållbar Energi.

Carl Armfelt, som är förvaltare på TIN Fonder, säger att de använder sig av Norges Banks exklusionslista gällande hållbarhet och kränkningar av mänskliga rättigheter. Jinko Solar är inte i dagsläget med på listan men generellt kan inte fonden kvarstå som aktieägare i bolag som har problem av den här karaktären över tid, kommenterar Armfelt.

Dessutom rapporteras att möbeljätten Ikea, som storsatsar på solceller till privatkunder, inte kan utesluta att dess råvaror till produkterna kommer från den kinesiska regionen Xinjiang.

Hållbarhetschefen Jonas Carlehed hänför problemet till just råvarorna, och enligt Ekot stod Kina för cirka 80 procent av världens kiselråvara för solceller.

Ikea har bland annat solcellstillverkaren Jinko som underleverantör.

”Enligt offentliga kinesiska dokument tog Ikeas underleverantör förra året emot arbetare inom det statliga arbetsprogrammet i Xinjiang”, skriver Ekot.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.