Portföljen mot strömmen

För Stockholmsbörsen slutade veckan med ett tapp på 0,7 procent. Aktiva portföljen steg istället med 0,2 procent, främst tack vare kurslyft för Getinge, IC Group och Qliro.
Sämre gick det för Björn Borg som föll på rapporten och som avyttras med en förlust på drygt 6 procent. Resultatet steg visserligen, men av fel orsaker. Varumärkesförsäljningen backade marginellt på en tuff marknad. Bolaget har medvind inom satsningen på sportkläder liksom på mindre marknader såsom Finland, England och Tyskland. Sämre går det i övriga Norden och i Benelux liksom inom huvudområdet underkläder. På sikt är aktien intressant, men kortsiktigt är det svårt att se en omvärdering utan bättre tillväxt. Lägg därtill ett mycket tufft klimat för detaljhandlare, såväl operationellt som på börsen.
Gymkedjan Actic följde upp andra kvartalets besvikelse med ett klart mer godkänt tredje kvartal.
Rapportens stora plus var kassaflödet som förbättrades starkt. Det stora minuset var signaler om fortsatt svaghet i Norge, vilket åtgärdas via prishöjningar. Actic säger sig ha passat på förvärv, vilket även fortsatt är främsta uppvärderingstriggern i och med branschens konsolideringsmöjligheter. I väntan på affärer återinvesteras istället i nyetableringar samt i befintliga erbjudanden och anläggningar.
Efter rapporten sålde private equity-bolaget IK, som noterade Actic i våras, sina sista aktier. Tidigare Öresund- och Creades-vd:n Stefan Charettes bolag såg då till att utöka ägandet till drygt 15 procent. In kom även Göran Carlsson, tidigare storägare i Haldex som aktieaktivisten Charette var med om att stycka, på nära 14 procent. Portföljen behåller.
Klädstyckningscaset IC Groups delår gav inga nya besked kring planerna att eventuellt sälja svenska kärnmärket Peak Performance. På konferensen fastslogs dock att en värdeöverföring till aktieägarna kommer övervägas vid eventuell affär.
SEB påminde i en analys tidigt i höstas om hur pass framgångsrik IC:s handplockade vd Peter Thorsen var i sin turnaround av Boconcept. På två år i vd-rollen tog han den danska inredningskedjan till ett private equity-utköp från börsen, med femdubblad aktiekurs som facit. Potentialen i IC är sannolikt inte så hög i närtid, men säljs Peak kan en uppvärdering av IC till över 200 danska kronor gå snabbt, enligt Affärsvärldens bedömning.
Enea meddelade att skiljeförfarandet avseende den initiala tvisten, rörande 900 miljoner kronor i uteblivna royaltybetalningar, med en av bolagets största kunder är avslutad. Dom väntas senast 28 februari 2018 eller tidigare.
Det finns även en annan tvist rörande kundens ensidiga prissänkning som kunde inte fås att avgöras inom ramen för det skiljeförfarande som nu avslutats utan hanteras separat. Enea räknar med att behöva påkalla skiljeförfarande även i denna del av tvisten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.