Prognoserna i fokus för Nokia

På torsdag är det dags för Nokia att lämna kvartalsrapport. Analytikerna är mest nyfikna på att höra hur de nya telefonerna tagits emot och hur Jorma Ollila ser på resten av året.

Det är utsikterna för det fjärde kvartalet som är centrala i Nokias rapport vilken väntas på torsdag. Det säger flera analytiker till Nyhetsbyrån Ticker. För en månad sedan meddelade Nokia att guidningen för det tredje kvartalet kommer att överträffas. Bolaget gav då också en ny prognos för det tredje kvartalet.

VAD SÄGER HAN: Nokias koncernchef Jorma Ollila.

“Det centrala var att den initiala guidningen var väldigt försiktig. Efter ett dramatiskt år vill man nu se var någonstans den uthålliga vinstnivån i bolaget finns”, säger en analytiker.

Genomsnitts- förväntningen på vinsten per aktie är 0,13 euro (intervall 0,12-0,14). 11 av 14 analytiker tror på 0,13 euro per aktie i vinst. Förväntningen på försäljningen är 6,9 miljarder euro (intervall 6,8-6,9).

Nokia har, enligt den höjda prognosen för en månad sedan, för det tredje kvartalet spått en vinst per aktie på 0,11-0,13 euro och en försäljning på 6,8-6,9 miljarder euro. Analytikerna tror alltså att utfallet kommer in i övre delen av guidningsintervallet både avseende vinst och försäljning.

Det som kommer påverka aktiekursen på torsdag blir då de utsikter som lämnas.

“Vi bedömer att Nokia kommer att få det svårt att blidka marknaden med sina utsikter” skriver JP Morgan i en analys som publicerades nyligen.

“Å ena sidan vill Nokia visa marknaden att tredje kvartalet representerar botten. Å andra sidan, efter flera besvikelser under året, vill Nokia ge en guidning som kan infrias eller till och med överträffas”, fortsätter JP Morgan.

“Utfallet i rapporten kommer sannolikt inte att innebära ytterligare en positiv överraskning”, skriver Commerzbank i en nyligen publicerad preview.

Telefonerna avgör
Det största affärsområdet, Mobile Phones, är helt klart viktigast i rapporten. Mobiltelefonerna svarar för knappt två tredjedelar av den totala försäljningen och för en ännu högre andel av koncernens rörelsevinst.

Kommentarer från Nokia om hur nya telefonmodeller tas emot är av stort intresse. Bolaget har under en tid haft problem med att ha modeller som efterfrågas av konsumenterna, till exempel telefoner med vikbara skärmar, på marknaden.

Nokias prognos är att lansera 35 nya modeller i år. Analytikerna räknar med en rörelsemarginal på 16,8 procent för mobiltelefonerna (intervall 11,5-18,5). Den andra affärsområdet av stort intresse är Networks, det vill säga system, som är Ericssons huvudsakliga verksamhet.

Nokia har tagit en hel del order på systemsidan den senaste tiden. Bolaget har sagt att lönsamheten i affärsområdet kommer försämras i det tredje kvartalet jämfört med det andra. Förväntningen på rörelsemarginal på systemen är 13,6 procent (intervall 11,0-17,0).

Ett par analytiker räknar med att Nokia i samband med rapporten kommer att presentera en del åtgärder som syftar till att förbättra lönsamheten.

Minskat FoU
“Nokia kan göra mer för att dra nytta av sin storlek och då framförallt att minska sina forsknings- och utvecklingskostnader. En sådan nyhet kan tolkas positivt”, skriver Smith Barney inför rapporten.

I ständigt fokus är också Nokias extremt starka finansiella position. Vid halvårsskiftet hade bolaget en kassa på 11,5 miljarder euro. Några nyheter kring vad pengarna ska användas till väntas dock inte i Q3-rapporten.

Helt klart är dock att Nokia enligt de allra flesta bedömare är kraftigt överkapitaliserat. Rapporten väntas på torsdag klockan 12.00. Två timmar senare är det telefonkonferens.

Estimat från CAI Cheuvreux, Commerzbank, CSFB, Deutsche Bank, Dresdner Kleinwort Wasserstein, Evli Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Kaupthing Bank, Lehman Brothers, Morgan Stanley, Redeye, SkandiaBanken och Smith Barney ingår i enkäten.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.