Rabatten räcker inte
Långsiktighet brukar framhållas som en dygd när det gäller aktier. Men att sitta still i båten är inte alltid en vinnarstrategi. Industrivärdens substansvärde är trots det senaste halvårets starka börsuppgång på ungefär samma nivå som i december 2004. Inklusive utdelningar har Industrivärdens aktieägare haft en genomsnittlig årsavkastning på 7 procent de senaste fem åren, vilket är 2 procentenheter lägre än börsens avkastningsindex. Dubblas mätperioden vinner Industrivärden med en snittavkastning på 6 procent per år, mot börsens 5. Ungefär som en svensk aktiefond fast lite bättre. Till skillnad från de flesta fondförvaltare lyckas dock personalen på Industrivärden finansiera hela förvaltningskostnaden med sin kortsiktiga aktiehandel. Under första halvåret i år genererade korthandeln en vinst på 62 miljoner kronor medan förvaltningskostnaderna landade på 43 miljoner.
Men samtidigt är det utsikterna för portföljbolagen som är den centrala frågan för den som överväger att investera i Industrivärden på nuvarande kursnivå. Hur ser det då ut i portföljen?
Tyngsta innehavet är Handelsbanken som är värt nästan 11 miljarder kronor och svarar för närmare en fjärdedel av portföljvärdet. Sedan början av februari har aktiekursen fördubblats. Visserligen är Handelsbanken den stabilaste av de svenska storbankerna, men återhämtningen som grundar sig på en global renässans för bankaktier har gått lite väl snabbt. Handelsbanken redovisade ett starkt första halvår, rörelseresultatet ökade med 14 procent jämfört med samma period förra året. Kreditförlusterna är fortfarande på mycket låg nivå, mindre än en kvarts procent av lånestocken. Risken är dock stor att aktiekursen åker ned om den globala optimismen viker.
Näst störst är Sandvik som just nu kämpar i motvind. Försäljningen minskade 30 procent under första halvåret och på resultatet blev det en förlust på 2,9 miljarder kronor. Orderingången är svag och besparingsprogram pågår. På nuvarande kursnivå runt 70 kronor är aktien inget fynd.
Trean SCA ökade däremot sin försäljning med 3 procent och resultatet höll sig oförändrat på 3,5 miljarder kronor. Hygienprodukter gick bra medan förpackningsdivisionen har det svårare. På nuvarande kurs runt 90 kronor anser vi att uppsidan i SCA är relativt begränsad.
Slutsatsen blir att flera av Industrivärdens tunga innehav har värderats upp ordentligt det senaste halvåret. Det gäller såväl Handelsbanken, som SCA, Volvo och Skanska, där risken för kortsiktiga bakslag har ökat ordentligt. Däremot tror vi att det finns mer att hämta i Ericsson och SSAB, men då dessa innehav bara motsvarar dryga femtedelen av portföljen räcker det inte för att motivera ett köp av Industrivärdenaktier på nuvarande kursnivå.
Industrivärdens substansvärde har utvecklats starkt i år, plus 49 procent, till och med sista juli. Däremot har inte aktiekursen riktigt hängt med, rabatten har ökat från 8 procent vid årsskiftet till 14 procent i dag. Men rabatten räcker inte för att motivera köp av aktien. Affärsvärlden rekommenderade köp av Industrivärden i november 2008. Nu är det dags för ett lappkast. Tas dessutom Industrivärdens drygt 20-procentiga belåning med i beräkningen anser vi att risken är större än potentialen det närmaste halvåret. Det är dags att ta hem vinsten – sälj.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.