Laddar

Råvaran som gör comeback

Järnmalmen gör nu comeback och priset har stigit med över 25 procent under de senaste två veckorna. Det innebär en viss återhämtning efter att priserna kollapsat med över 70 procent sedan toppen år 2011.

Bara under 2015 föll priserna med 34 procent mellan januari och början av april, något som ledde till en strid ström med negativa kommentarer kring råvaran och att analytikerna närmast tävlade i att sätta låga riktkurser.

Värst var kanske Australiens finansminister Joe Hockey som den 13 april sade att det verkade saknas ett golv och att priset kan falla till 35 dollar per ton. Hans uttalande ser ut att varit ett uttryck för en överdriven pessimism i marknaden och just den dagen började priserna klättra, skriver Business Insider.

Efter Hockeys uttalande har spotpriset för 62-procentig järnmalmskoncentrat på bara två veckor ökat till strax under 60 dollar per ton, en uppgång med över 25 procent.

Joe Hockey är inte ensam om att vara negativ till järnmalmen. Amerikanska storbanken Citibank sänkte nyligen sin prognos och spår att priset kan falla till 37 dollar per ton under andra halvåret i år.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.