Realiserar lågprisvinnaren

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen tar hem resterande vinst i en lågpriskedja som uppvärderats snabbare än väntat. Likviden sätts snart i arbete i andra lågvärderade värdecase.

Affärsvärldens Nordiska Värdeportföljen har sedan starten för snart två år sedan ägt den Oslonoterade lågpriskedjan Europris (stegvis utökad till 14 procents värdevikt i portföljen).

Vår tes är att den Norgefokuserade kejdan stärker en redan bra marknadsposition i ett strukturellt växande och konjunkturtåligt detaljhandelssegment, vilket kombinerat med ger skapligt sannolika utsikter till både en kapitallätt kassaflödestillväxt och möjliga strukturaffärer. Till en låg utgångsvärdering som begränsar nedsidesrisken och ger bra riskjusterad uppsida, helt i linje med modellportföljens strategi.

NÖJDA FÖR DENNA GÅNG I FINLÄNDSK KOLLEGA

I somras, på stängningskurs den 3 juni närmare bestämt, lät vi Europris få sällskap i portföljen av dess Helsingsforsnoterade finländska motsvarighet och samarbetspartner Tokmanni.

I förhållande till skapligt låg risk har denna kompletterade position uppvärderats kraftigt på mycket kort tid, varpå vi redan valt att ta hem vinst 40 procent upp efter ett kvartal (3 september) och 58 procent upp efter knappt fem månader (1 november). Ytterligare en vecka senare är det nu dags att hem resten av vinsten, på hela 72 procents uppvärdering:

  • Nordiska Värdeportföljen säljer resterande 400 aktier i Tokmanni till fredagens stängningskurs 12,56 euro (EUR/SEK 10,6997).

Affärsvärlden har gällande köpråd på båda lågprishandlarna, med fundamentala riktkurser ur det korta ettåriga perspektivet på 46 norska kronor i Europris och 14 euro i Tokmanni (köpråden utgår dock givetvis från de betydligt lägre kurser där de gavs).

INGEN BRIST PÅ VÄRDECASE

Modellportföljen avser sätta sin därefter 4 procentiga nettokassaandel i arbete på andra håll i Affärsvärldens nordiska bevakningsuniversum inom kort. Vi upplever ingen kännbar brist på skapligt attraktiva lågvärderade case som långsiktigt inte står och faller med den upptrissade riskviljan på börsen eller den sena konjunkturen.

Nordiska Värdeportföljen per 2019-11-08 stängning.PNGNordiska Värdeportföljen per 2019-11-08 stängningOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här