Rejäla nedgångar i USA
Högre oljepriser gynnade energisktorn på, men spädde samtidigt på oron om inflationstrycket och effekten på konsumtionen i den bilburna amerikanska ekonomin.
Federal Reserves mötesprotokoll, som publicerades i halvtid, gav säljtrycket ytterligare fart.
Dow Jones-index sjönk sammantaget med 1,8 procent till 12.601, medan S&P 500-index gick ned med 1,6 procent till 1.391. Nasdaq Composite sjönk med 1,8 procent till 2.448.
Omsättningen blev 1,4 miljarder aktier på New York-börsen och 2,2 miljarder på Nasdaq.
Korta som långa räntor steg överlag. Tioåringen var upp med 4 punkter till 3,81 procent.
Ränteuppgångarna höll i sig efter att protokollet från Feds senaste penningpolitiska möte publicerats. Feds tongångar var överlag negativa.
Centralbanken sänker bland annat tillväxtprognosen i år till 0,3-1,2 procent, jämfört med prognosen från i januari på 1,3-2,0 procent.
Den amerikanska arbetslösheten väntas även stiga markant, anser Fed, som trots dystrare ekonomiska utsikter även signalerar ett stopp för ytterligare räntesänkningar.
“Fed kan inte sänka räntan mer. Oljepriset är på 132 dollar per fat och fortsätter upp. Bolag som hämtar sina intäkter från den amerikanska konsumenten kommer att ha usla vinster och aktiekurserna kommer att falla”, kommenterade chefen för ett mäklarhus för Bloomberg News.
I övrigt blev det rekordhöga oljepriset på nytt temat för handelsdagen. Prisuppgångarna fick ytterligare fart efter att det amerikanska energidepartementets veckorapport visat på oväntat stort råoljeutnyttjande i landet.
Råoljelagren i USA minskade med drygt 5 miljoner fat i förra veckan, jämfört förväntningarna om en viss ökning.
“Vi har ägt energi (bolag) och har haft övervikt på energisektorn i flera år. Vi kommer inte att minska på den exponeringen. Vi tror att råoljepriset kommer att nå 150 dollar per fat. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med utbud för att möta den ökade efterfrågan”, kommenterade en investmentstrateg för Bloomberg.
Energisektorn gick också hyfsat med tanke på nedgången i allmänhet. Chevron slutade marginellt högre.
Den stora förloraren på onsdagen blev finanssektorn. I bräschen gick Citigroup ned nära 5 procent.
Moody’s föll med 16 procent efter att Financial Times rapporterat att kreditvärderingsinstitutet felaktigt gett toppbetyg på obligationsprodukter, värda flera miljarder dollar.
Andra förlorare fanns inom teknik. Apple var det stora sänket på Nasdaq och aktien slutade 4 procent lägre.
H-P slutade 3,6 procent lägre efter att datorjätten släppt definitiva resultatsiffror för det andra kvartalet, som i stort sett blev som väntat. Däremot väckte den framtida tillväxtpotentialen hos bolaget viss oro, tillsammans med frågetecken kring köpet av Electronic Data Systems Corp.
Bättre gick Time Warner, upp 0,6 procent efter beskedet att kabel-tv-divisionen knoppas av och delas ut till aktieägarna. Det kommer att ge bolaget en utdelning på drygt 9 miljarder dollar, mer än marknaden hade räknat med enligt en fondförvaltare som Bloomberg talat med.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.