Rekommendationer i fokus på börsen

Stockholmsbörsen tyngdes på onsdagen likt omvärldsbörserna av oro för utvecklingen av handelskonflikten mellan USA och Kina. Rekommendations- och riktkursändringar rörde om bland storbolagen där de svenska teleoperatörerna pressades i förmiddagshandeln.

Klockan 12.20 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,4 procent till nivån 1.787. Aktier för 6,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Även de europeiska börserna såg nedgångar, om än inte lika stora.

Förutom handelsoro präglade en rad analyshus utlåtanden riktningen för flera av storbolagen på OMXS30.

Swedish Match har fått en höjd riktkurs av Carnegie med hänvisning till framgångarna med det tobaksfria nikotinsnuset Zyn, och aktien steg 0,8 procent. Stålbolaget SSAB inledde dagen med en nedgång, men ändrade riktning och var vid lunchtid upp 0,5 procent efter köprekommendation från SEB.

ABB, som backat de föregående fyra handelsdagarna, rekylerade upp 0,8 procent. I den positiva vågskålen har Pareto och DNB Markets höjt sina riktkurser till 225 (195) respektive 250 (225) kronor.

Bland storbolagen tillhörde Tele2 förlorarna med en nedgång på 2,3 procent, medan sektorkollegan Telia var ner 1,6 procent. Carnegie menar att Tele2:s tillväxt ”kan vara i farozonen” och har sänkt sin rekommendation till behåll. JP Morgan har dragit ned Telia till undervikt med hänvisning till hög skuldsättning och fortsatt pressad svensk verksamhet.

Africa Oil har slutfört ett förärv av oljetillgångar utanför Nigerias kust, en affär som ursprungligen aviserades i oktober 2018, och aktien steg nära 18 procent.

Bettingbolaget Kindred rekylerade upp 5 procent efter tisdagens vinstvarningsdrivna ras. Ett antal analyshus har justerat ner sina riktkurser, men den övergripande åsikten bland analytikerna är att aktien trots det är köpvärd. Även för Kambi och Betsson, som drogs med i tisdagens sektorpress, har rörelserna varit uppåt.

I detaljhandelssektorn har Clas Ohlson släppt försäljningssiffror för den viktiga decembermånaden. Aktien backade drygt 2 procent. Bolagets totala försäljning sjönk med 2 procent och det gjorde även den organiska försäljningen. Onlineförsäljningen steg däremot 27 procent.

Klövern backade närmare 3 procent efter att Nordea sänkt sin rekommendation för fastighetsaktien till sälj. Banken konstaterar att Klövern handlas med en rejäl premie efter den branta uppgången under 2019 och därmed finns det, enligt Nordea, tydliga risker på nedsidan. Noterbart är att Danske Bank också sänkte sin rekommendation för Klövern på tisdagen

Bygghissbolaget Alimaks vd Tormod Gunleiksrud kommer att lämna sin befattning under 2020. Han har varit företagets vd sedan 2012. Aktien sjönk 1,7 procent.

Elektas steg 1,7 procent. Strålterapibolaget meddelade en kinesisk order på tio linjäracceleratorer med planeringssystem och service. Bolaget twittrade dock om ordern redan den 8 januari.

”Jag har precis blivit varse om det, rent processmässigt har något gått fel hos oss vad gäller de olika informationskanalerna”, sade Elektas kommunikationschef Oskar Bosson till Nyhetsbyrån Direkt.

Spelutvecklaren Starbreeze steg drygt 10 procent efter nyheten att det italienska gamingbolaget Digital Bros tecknat ett avtal med sin koreanska sektorkollega Smilegate gällande Smilegates tillgångar i Starbreeze.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.