Rekordökning av aktieägare och marknadsvärde

Antalet aktieägare har ökat med 175 826 under årets första nio månader för att uppgå till totalt 2 373 896 (privatpersoner och institutioner). Det är en ökning med åtta procent mätt på årsbasis och nytt rekord, skriver Euroclear som sammanställt statistiken över aktieägandet i Sverige.
Rekordökning av aktieägare och marknadsvärde - penna-analys-aktier-900
Hittills i år har det redan kommit in 20 bud på Stockholmsbörsen. Helåren 2021 och 2020 kom det in på 21 respektive 17 bud på börsen. Foto: Chris Ryan/TT
”Trenden av ökande antal ägare på aktiemarknaden ser inte ut att ha mattats av på grund av Covid-19. Tvärtom har vi under 2020 sett det högsta antalet unika ägare på 15 år”, säger Krister Modin, analytiker på Euroclear.

Utöver fler tillkomna aktieägare har det i år också passerats en milstolpe vad gäller andelen av marknadsvärdet som ägs av privatpersoner. För första gången någonsin äger privatpersoner aktier för över en biljon kronor, motsvarande 1 000 miljarder kronor.

Det har också skett ett demografiskt skifte där allt fler unga personer i åldrarna 21-30 är mer aktiesugna. Denna kategori stod för 12,1 procent av det totala aktieägandet i september 2020, att jämföra med 10,7 året innan.

”De senaste tio åren har vi sett en betydande förskjutning i åldersfördelningen av aktieägare i Sverige. Tydligast är den i åldersgruppen 21–35 år, där trenden är att allt fler investerar i aktier. Motsvarande ser vi en tydlig nedgång i åldersgruppen 61–75 år, där andelen aktieägare minskar”, säger Krister Modin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets