Rensar upp inför uppdelningsbesked

IC Groups delår gav inget besked om Peak Performance ska säljas. I siffrorna sågs dock en tydlig omställning av försäljningen mot högre lönsamhet.

KOMMENTAR Köpenhamnsnoterade klädhandlaren IC Groups delårsrapport innefattade ett omsättningstapp på totalt 4,4 procent i lokal valuta. Det var väntat. Orsaken är att IC Group försöker minska ned på andelen lågmarginalförsäljning via distributörer och istället ökar fokus på försäljningen via egna kanaler, både fysiska butiker och e-handel.

Samtidigt förbättrades såväl bruttomarginalen, från 56,1 till 58,3 procent, som den rapporterade rörelsemarginalen, från 15,9 till 17,3 procent. Det kompenserade så att vinsten stod i praktiken still.

I jämförbara butiker ökade försäljningen för bolagets svenska kärnvarumärken Peak Performance och Tiger of Sweden med 4,7 respektive 11,9 procent. Märkenas rörelsemarginaler steg från 17,8 till 20,8 procent, respektive försvagades från 19,0 till 17,7 procent.

Affärsvärldens börsredaktion intresserar sig i nuläget för IC Group främst som ett uppdelningscase, där bolaget meddelat att en avyttring av hela eller delar av Peak Performance övervägs. I rapporten gavs ingen ny info kring processen, som ännu är i tidig fas. På konferensen avslöjades dock att en värdeöverföring till IC:s aktieägare kommer att övervägas efter en affär.

Säljs Peak Performance kan en uppvärdering till en motiverad kurs på över 200 danska kronor gå snabbt. IC-aktien finns med i börsredaktionens Aktiva portföljen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.