Resurs Bank överklagar FI:s anmärkning – anser tolkning av lagstiftningen är oklar

Nischbanken Resurs överklagar Finansinspektionen, FI:s, anmärkning från i juni och anser att myndighetens tillämpning av konsumentkreditlagen är oklar. Det framgår av ett pressmeddelande.
Resurs Bank överklagar FI:s anmärkning – anser tolkning av lagstiftningen är oklar - Resurs
Resurs Banks VD Nils Carlsson

Resurs Bank tilldelades den 21 juni en anmärkning samt en sanktionsavgift om 50 miljoner kronor på grund av att de ansåg att banken inte följt nämnd konsumentkreditlag. Styrelsen i bolaget har nu beslutat att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

”Vi delar helt FI:s syn om att ansvarsfull kreditgivning är viktigt och centralt för att motverka överskuldsättning, varför vi också välkomnat en granskning av branschen. Vi anser dock att tillämpningen av konsumentkreditlagen, i ljuset av EU:s konsumentkreditdirektiv, är oklar vilket skapar problem för branschen i sin helhet och i förlängningen också för konsumenterna. Detta är det huvudsakliga skälet till att vi har beslutat att få frågan prövad i domstol”, förklarar Resurs vd Nils Carlsson.

Finansinspektionen har sedan 2020 undersökt kreditbedömningsprocesser hos en rad olika aktörer på konsumentkreditmarknaden, i syfte att kontrollera så att dessa stämmer överens med lagstiftningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG