Intervju Nordax
IPO-aktuella nischbanken Nobas VD: ”Vi är ett helt annat djur”
VD:n Jacob Lundbland slår ifrån sig jämförelserna med kritiserade konkurrenter.
"Vi är ett helt annat djur", säger han.
Samtidigt tycker han att fintechjätten Klarna driver en skev debatt om kreditförluster.
"De pekar åt alla andra håll utom mot sig själva", säger VD:n.

Målarfärgen har knappt torkat. Den grå filtmattan, som löper genom hela det öde våningsplanet i skuggan av Norra Tornen i Stockholm, känns märkligt statisk. Längre bort i en korridor, där mötesrummen inom kort ska fyllas av nyanställda, hörs en borr penetrera en vägg.
Nischbanken Noba växer.
“Vi ska dubbla låneboken till slutet av 2030, då ska vi ha nått 250 mdr kr. Och det är klart: då behöver vi ju växa även personalstyrkan”, säger VD:n Jacob Lundblad.
I årets första kvartal uppgick bolagets låneportfölj till 124 mdr kr, en tillväxt på 8% jämfört med samma period i fjol.
Noba Bank Group
En europeisk specialistbank som bland annat erbjuder konsumentkrediter, bolån och kreditkort. Här ingår Nordax Bank, Bank Norwegian och Svensk Hypotekspension. Bolaget är aktiva i åtta länder och har över 600 anställda.
Det har gått åtta år sedan man, då som Nordax, köptes ut från börsen av riskkapitalbolaget Nordic Capital och den finska koncernen Sampo till en värdering om 6,7 mdr kr.
Mycket har hänt sedan dess, men Lundblad sitter kvar på VD-stolen.
“Vi har gjort en re-platform, förvärvat Bank Norwegian och gjort en fullständig integration. Så i dag har vi ett kärnbanksystem över hela plattformen, över produkter, varumärken och geografier. Det skapar förutsättningar för att vara väldigt effektiva framåt”, säger han.

Nära en börsnotering
Förhoppningen är att metamorfosen ska göra investerare hungrigare på en IPO. I branschen har det i nästan ett år snackats om en börsnotering. Med uppgifter om en värdering på 30-40 mdr skulle det bli Stockholmsbörsens största på fyra år.
“Vi jobbar på det internt och har kommit ganska långt tycker jag. Men vi har inte satt en exakt tidslinje för det”, säger VD:n.
Ser du att ni går till börsen i år?
“Jag har goda förhoppningar om det. Vi ska vara redo, marknaden ska vara där och stjärnorna ska stå rätt.”
Klarna har skjutit upp sin IPO på grund av en oroligare börs.
“Jag kan inte uttala mig om Klarna, men det är ju inte helt samma case”, säger han och fortsätter:
“Stabilitet är en bra sak. Och när Donald Trump drog igång sitt tullkrig skakade det till på marknaden. Vi får se hur och när det stabiliserar sig.”
Det verkar finnas en stark vilja från era ägare att börsnoteras?
“Jag har varit här i 20 år och levt under två private equity-resor innan vi hamnade på börsen. Sen en resa till mellan 2018 och nu.”
“Vi är här för att bygga en bra bank. Ägarbilden är vad den är och jag har inga starka preferenser. Det finns för- och nackdelar med allt, men jag tror att det är en ganska bra tid för bolaget att hamna på börsen. Vi är ett annat bolag i dag, större.”
Ökade rörelseintäkter med 20%
I första kvartalet ökade Nobas rörelseintäkter till 2 734 Mkr (2 276). Rörelseresultatet skrevs till 1 048 Mkr (535).
Utlåningen inom segmentet Privatlån uppgick till 87 mdr kr, inom Kreditkort 18 mdr kr och Hypotekslån 18 mdr.
Antal aktiva kreditkort i Norden och Tyskland var 1,2 miljoner.
Likviditetsreserven var 23 mdr kr och består av säkerställda obligationer och tillgodohavanden hos centralbanker och nordiska banker.
Har du känt av en press, att de trycker på?
“Vi ägs till 80% av Nordic Capital och 20% av Sampo. Det ligger i sakens natur. Nordic Capital är ett riskkapitalbolag. De säljer ju förr eller senare, that’s life. Jag har inga synpunkter på det.”
Historiskt har nischbanker som Noba ogillats av börsen. Tesen som drivits är att företag som – bland annat – sysslar med privatlån inte förtjänar höga värderingar och att potentiellt höga kreditförluster alltid ligger som en blöt filt över bolagen.
VD:n: “Vi är ett helt annat djur”
I juni 2024 meddelade riskkapitalbolaget CVC och Siba-familjen Bengtssons holdingbolag Waldakt, att man ville köpa ut kurskraschade Resurs från börsen.
Budet på 23,5 kronor per aktie fick mindre aktieägare att se rött då många tyckte budet var för lågt. Budgivarna har än i dag inte lyckats samla in de 90% av aktierna i bolaget som krävs för att budet ska gå igenom. Budnivån på 23,5 kronor är en mer än en halvering från den kurs Resurs noterades till 2016.
Jacob Lundblad gillar inte jämförelsen med den typen av aktörer.
“Jag tycker att vi är ett helt annat djur”, säger han och fortsätter:
“Vi är nog den mest effektiva banken i hela Europa. Vi har skalan och är tio gånger större än ganska många av dem. Vi har en helt annan lönsamhet. Ja, vi är en specialiserad bank. Men där slutar jämförelsen enligt mig.”

“En monumental skillnad”
Ett nyckeltal VD:n vill lyfta fram som skiljer Noba från sina andra nischbanker är KI-talet, kvoten mellan rörelsekostnader och intäkter. I bolagets första kvartal skrevs siffran till 21,8%.
“Vissa konkurrenter ligger på 50%. Det är en monumental skillnad. Allt annat lika skulle det kunna betyda att vi kan hålla runt 2,5% lägre ränta när vi säljer våra lån. Den konkurrensfördelen är enorm. We are in the business of selling money“, säger Lundblad.
Omdömen som skrivs om era lån och kreditkort ger en delad bild. Många är nöjda, andra mer kritiska.
“Det är något vi jobbar väldigt aktivt med, det ligger både i vårt och kundernas intresse”, säger Lundblad.
På omdömessajten Trustpilot har Nordax Bank ett betyg på 3,7 på en femgradig skala. Bank Norwegian ligger på 2,0 på samma sajt.
“Vi har mer än två miljoner kunder, det är klart man kan hitta någon missnöjd kund på stan”, säger VD:n.
“Typisk missuppfattning”
Bilden av att Noba livnär sig på högre räntor på lån mot mindre bemedlade kunder vänder han sig emot.
“Det är en typisk missuppfattning. Ett blancolån kommer alltid ha högre räntor än ett bolån”, säger han och fortsätter:
“Vi har inte högre räntor än vad du får hos SEB eller Swedbank. Vad gäller privatlån säljer vi samma produkt som de säljer.”
VD:n nämner att bolagets kundgrupp är “medelsvensken” och motsvarigheten i Norge, Finland och Danmark.
“Snittåldern är 48 år och de tjänar i linje med det nationella snittet. 67% av våra kunder äger sitt boende. Det är inte riktigt den bild som gemene man har av vem som är kund här”, säger han.
I er årsredovisning bedömer ni kreditrisken som låg på flera områden. Men på bolånen har ni angett medelhög.
“Den är ju försvinnande låg om vi jämför med andra produkter. Men det är klart, har våra bolån högre risk än Swedbanks bolån? Ja, något högre. Utifrån vår totala produktportfölj? Jättelåg risk.”
Räntorna stack ju ganska snabbt uppåt 2022–2023. Hur känsliga var ni då?
“Där har vi en känslighet. Snabba förändringar påverkar. Inte så mycket på våra privatlån direkt, under perioden steg räntan kanske med 500 kronor i månaden. Men våra kunders räntor på sina bolån ökade mycket mer, med 80 000 kronor om året för snittkunden. Det biter på kundens totala privatekonomi.”
Och kreditförlusterna? Såg ni en förändring där också?
“Absolut, men den perioden kommer vi långsamt ur nu. Vi såg att kreditförlusterna gick upp, och nu ser vi att de är på väg ner igen, i takt med att saker och ting stabiliserar sig.”
Kreditförlustnivån uppgick i första kvartalet till 3,3% eller 1 023 Mkr, jämfört med 3,9% i fjol.
Kreditförluster i branschen
Noba: 3,3% eller 1 023 Mkr (jan-mars 2025)
Klarna: Cirka 4% eller 1 262 Mkr (Q3 2024). Bolaget tycker det är mer rättvist att räkna kreditförlusterna i relation till betalvolym. Då skrivs kreditförlusterna till 0,46%.
Resurs: Holding: 3,4% eller 338 Mkr (jan-mars 2025)
TF Bank: 4,6% eller 231 Mkr (jan-mars 2025)
Svea Bank: 2,5% (2024)
Jag antar att kreditförlusterna skiljer sig åt i era produkter?
“Kreditförluster på bolån och seniorkrediter är extremt låga. På privatlån och kreditkort är det mer känsligt.”
VD:n kallar sättet Klarna drivit debatten om kreditförluster för “skev”.
“De pekar åt alla andra håll utom mot sig själva. Vi har ett otroligt ansvar som bank att bedriva ansvarsfull kreditgivning, det är den viktigaste processen vi har”, säger Lundblad och lyfter vikten av ansvar mot den enskilda kunden.
“När en kund hamnar i problem är det det värsta som kan hända. Sen har vi ett ansvar att inte driva överskuldsättning i samhället. Och vi har ett eget intresse av att inte ha höga kreditförluster. Det är en jättedålig idé.”
Om vi nu skulle gå in i en sämre ekonomisk period. Vad är worst case scenario för er?
“Det skulle i så fall vara tredje gradens effekter på samhällsekonomin, som arbetslöshet. Men våra kunder är medelsvenssons. Det är inte de som drabbas först på arbetsmarknaden.”
VD:n skruvar på sig i den nyinstallerade soffmöbeln.
“Det är faktiskt inget jag ligger sömnlös över. Famous last words.”
Läs också:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.