Riksbanken bedömer att cyberattacker kan hota den finansiella stabiliteten

Riksbanken gör bedömningen att cyberattacker kan potentiellt påverka den finansiella stabiliteten, varför de kan utgöra ett systemhot. Det framgår av en ekonomisk kommentar från medarbetare vid Riksbankens avdelning för finansiell stabilitet.
Cyberattack
Foto: Thomas Winje Øijord / TT
”Sårbarheten för cyberattacker har blivit större i takt med att den finansiella sektorn blivit allt mer digitaliserad. Parallellt med detta har även antalet kvalificerade cyberattacker ökat. Sammantaget gör detta att cyberriskerna för den finansiella sektorn har ökat”, konstaterar Riksbanken.

Även när den direkta påverkan av attacken är begränsad kan negativa följdeffekter spridas vidare i det finansiella systemet och få allvarliga konsekvenser, bedömer centralbanken.

En långsiktig planering för minskad sårbarhet hos det finansiella systemet ses som viktigt för att förbättra motståndskraften mot cyberattacker. Vidare förespråkas en god samordning som bör involvera både privata och offentliga aktörer inom den finansiella sektorn.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.