”Riksbanken kommer att få backa”

Konjunkturen är betydligt svagare än Riksbankens bedömning och man kommer få backa från kommande räntehöjningar, sade Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen på Affärsvärlden och Deloittes Almedalsseminarium.

-De gröna skott som vi såg i början av året har vissnat, det gäller både eurozonen, Kina och USA. Sammantaget är Riksbanken alldeles för optimistisk i synen på den globala konjunkturen, sade Mats Kinnwall.

Riksbanken meddelade idag att man står fast vid att nästa räntehöjning kommer strax före eller efter årsskiftet, en prognos Kinnwall inte tror kommer att infrias.

-Svensk industri kommer att anpassa sig till den svagare globala konjunkturen och Riksbanken kommer att få backa från räntehöjningarna.

Kinnwall tror visserligen inte på någon djup konjunkturnedgång. Men medan det är svårt att hitta faktorer på uppsidan som kan lyfta ekonomin, finns det en stor riskfaktor som kan göra konjunkturen ännu svagare.

-Brexit och handelskonflikten mellan USA och Kina är till stor del redan inprisad. Det stora hotet är om Trump vänder blicken mot Europa och startar ett omfattande handelskrig med EU, vilket inte är helt osannolikt.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.